Este laptele praf de post? Din ce e făcut, de fapt

de: Anca Lupescu
22 03. 2024

Postul Paștelui 2024 a început pe 18 martie și se încheie pe 5 mai, odată cu Învierea Domnului. În această perioadă, credincioșii nu consumă carne, lactate, pește sau produse de origine animală. Dar este laptele praf de post? Mulți se întreabă dacă pot folosi acest aliment în perioada în care postesc, însă nu toată lumea știe din ce este făcut laptele praf. 

Cum se ține postul

Postul este o perioadă în care credincioșii se purifică, atât din punct de vedere fizic – ținând post, cât și spiritual – spunând rugăciuni, mergând la biserică, abținându-se de la gânduri și fapte necurate și practicând smerenia și milostenia.

Vezi șiDezlegări la pește în Postul Paștelui 2024. Ce este interzis să faci în Postul Mare, toți credincioșii trebuie să știe

Postul nu înseamnă doar să te abții de la mâncare, ci este un efort de a rezista în fața ispitelor. Asta înseamnă să renunți la activitățile care îți aduc plăcere. Mai puțin uitat la televizor, fără petreceri și distracții, abstinența de natură trupească și de la gândurile rele, de la bârfă, invidie și răutăți. 

În această perioadă, creștinii trebuie să se îngrijească de sufletul lor, să își aplece privirea către cei aflați în nevoie, să dea de pomană și să îl cinstească pe Dumnezeu. Zilele de post amintesc de sacrificiul prin care Iisus a trecut pe cruce, când a fost răstignit. 

Vezi șiPostul Paștelui 2024, cum se ține corect și ce reguli trebuie respectate în perioada Postului Mare

Nu se consumă alcool în post, dar nici carne, brânzeturi, lapte ori fructe de mare și pește. Sunt doar două zile de dezlegare la pește în tot postul Paștelui 2024: Buna Vestire, pe 25 martie, și Intrarea Mântuitorului în Ierusalim sau Floriile, pe 28 aprilie. 

În plus, în fiecare sâmbătă și duminică, creștinii au voie să consume vin și ulei, unele dintre aceste zile fiind sărbători cu truc roșie sau neagră:

  • Sâmbătă, 23 martie – Sfântul Mucenic Nicon
  • Duminică, 24 martie – Sfântul Cuvios Zaharia
  • Sâmbătă, 30 martie – Sfântul Cuvios Ion Scărarul
  • Duminică, 31 martie – Duminica Sfântului Grigorie Palama
  • Sâmbătă, 6 aprilie – sărbătoare cu cruce neagră
  • Duminică, 7 aprilie – Duminica Sfintei Cruci
  • Sâmbătă, 13 aprilie – Sfântul Mucenic Artemon
  • Duminică, 14 aprilie – sărbătoare cu cruce neagră
  • Sâmbătă, 20 aprilie – sărbătoare cu cruce neagră
  • Duminică, 21 aprilie – Duminica Sfintei Maria Egipteanca
  • Sâmbătă, 27 aprilie – Sâmbăta lui Lazăr, pomenirea morților

Paștele ortodox cade în acest an pe 5 mai 2024, iar cel catolic pe 31 martie. 

Este laptele praf de post?

Multă lume se întreabă dacă laptele praf este aliment de post. Laptele praf se obține din lapte de vacă transformat printr-un proces destul de complex. 

În prima etapă, laptele este fiert și prin evaporare se elimină conținutul de apă, cam 87%. După ce se evaporă apă rămâne lapte concentrat. Acesta este pulverizat în particule fine într-un jet de aer fierbinte, cu scopul de a elimina și ultimele picături de apă și rezultă lapte praf. 

Vezi și: Ce se sărbătorește de Buna Vestire, de fapt. De ce i se mai spune în popor Blagoveștenia

Așadar, laptele praf nu este de post și nici produsele care conțin lapte praf nu pot fi considerate de post. Acesta este un aliment derivat din lapte și este interzis în perioada de post.

Dacă vrei să folosești lapte în post ai o mulțime de variante: lapte de cocos, lapte de migdale, lapte de ovăz, lapte de soia, etc. Aceste variante vin îndulcite sau neîndulcite și le poți folosi pentru prăjituri de post, cafea sau alte produse.