Un bătrân în vârstă de 84 de ani a căzut pradă unei escrocherii puse la cale de un tânăr. Cum s-a folosit acesta de „metoda împrietenirii” pentru a-l înșela și a pune mâna pe 10.000 de lei? Autoritățile au dat alerta.
Când vine vorba de escrocherii, autorii acestora sunt din ce în ce mai creativi. Astfel că, un tânăr a reușit să pună mâna pe 10.878,91 de lei, după ce s-a folosit de metoda împrieteniei. Totul a început în timpul unei călătorii cu trenul pe ruta Iași-Cluj-Napoca. La acel moment, victima escrocheriei, un bătrân în vârstă de 84 de ani a fost abordată de un tânăr.
Cei doi au vorbit pe tot parcursul călătoriei. Tânărul i-a povestit mare parte din viaţa sa, punând accent pe anumite perioade grele prin care a trecut. Emoționat de povestea băiatului, bâtrânul l-a invitat acasă la el. Tânărul a acceptat invitația și a mers acasă la bătrân. La un moment dat, acesta a profitat de neatenția bătrânului și i-a furat cardul bancar. După ce a făcut acest lucru, tânărul a făcut tot posibilul să inventeze o scuză pentru a pleca.
Citește și: Cum este folosită Andreea Esca pentru a înșela românii. Oamenii sunt ademeniți să dea 250 de euro
La scurt timp după escrocherie, tânărul a efectuat mai multe plăți contactless la diverși operatori economici cu obiect de activitate de pariere, transport persoane în regim taxi, precum și retrageri de numerar de la un bancomat. La un moment dat, pensionarul a sesizat lipsa cardului și a alertat autoritățile. În total, bătrânul s-a ales cu un prejudiciu în valoare de 10.878,91 de lei, nerecuperat până în prezent.
Autoritățile au făcut toate demersurile pentru a da de urma tânărului. La o săptămâna de la jaf, tânărul a fost depistat în Cluj-Napoca. Ulterior, oamenii legii au dispus arestarea acestuia pentru 24 de ore, fiind acuzat de comiterea infracțiunilor de furt, acces ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos. Tânărul urmează să stea în arest pentru următoarele 30 de zile.
Polițiștii fac apel la cetățeni și îi sfătuiesc să fie extrem de precauți pentru a nu cădea victime unor astfel de infracțiuni. Oamenii legii recomandă să fiți precauți în momentul în care anumite persoane necunoscute încearcă să vă câștige încrederea și să vă ceară ajutorul, invocând situații menite să atragă mila. Pot fi metode perfide de a valorifica buna intenție a oamenilor altruiști.
Autoritățile îi îndemnăm pe cei vulnerabili să nu creadă în împrieteniri fictive, atunci când sunt abordați de străinii în locurile publice. Dacă ajungeți în această situație, este necesar să reţineţi cât mai multe detalii și semnalmente ale persoanelor care vă abordează.