30 dec. 2024 | 11:54

Eroarea fatală care a provocat dezastrul aviatic din Coreea de Sud. Experții vorbesc despre o greșeală majoră ce putea fi evitată

Știri generale
Eroarea fatală care a provocat dezastrul aviatic din Coreea de Sud. Experții vorbesc despre o greșeală majoră ce putea fi evitată

Tragedia aviatică în care 179 dintre cei 181 de pasageri ai zborului Jeju Air și-au pierdut viața pe aeroportul din Muan, Coreea de Sud, ar fi putut fi evitată, susțin experții în aviație. Avionul a explodat la aterizare, iar detaliile care au ieșit la iveală sugerează că anumite erori și factori decisivi au contribuit la dezastru.

Impactul cu zidul de beton, un „moment definitoriu”

David Learmount, expert în siguranța aviației, a declarat pentru Sky News că „momentul definitoriu” al tragediei a fost impactul avionului cu un zid de beton amplasat la capătul pistei. Potrivit lui Learmount, dacă acest zid nu ar fi existat, avionul ar fi avut șanse mai mari de a se opri fără pierderi de vieți omenești.

„Dacă zidul nu era acolo, aeronava ar fi lovit un gard de securitate, ar fi trecut peste un drum și s-ar fi oprit probabil într-un câmp. În acest scenariu, cred că toată lumea ar fi supraviețuit. Piloții ar fi suferit răni minore, dar viețile pasagerilor ar fi fost salvate”, a explicat expertul.

Learmount a criticat amplasarea zidului, numind-o o decizie „aproape criminală” din punct de vedere al siguranței aviatice.

De ce exista zidul de beton?

Geoffrey Thomas, un alt analist în domeniul aviației, s-a întrebat de ce un astfel de obstacol era amplasat la capătul pistei. Autoritățile sud-coreene, prin ministrul adjunct al transporturilor, Joo Jong-wan, au explicat că zidul era precedat de o zonă tampon, menită să minimizeze riscurile în caz de accident. Totuși, această măsură s-a dovedit insuficientă în cazul tragediei de la Muan.

Cauzele probabile ale accidentului

Primele investigații sugerează că avionul a pierdut puterea la cel puțin un motor și a suferit o defecțiune hidraulică, cauzate de un presupus impact cu un stol de păsări. Cu toate acestea, experții atrag atenția că impactul cu păsările nu ar fi trebuit să ducă la distrugerea completă a trenului de aterizare. Potrivit lor, dacă pista ar fi fost mai lungă, ar fi existat șanse mai mari de a salva mai mulți pasageri.

Supraviețuitorii și reacția publică

Dintre cei 181 de oameni aflați la bord, doar doi pasageri, aflați în coada avionului, au supraviețuit. Coreea de Sud a declarat o perioadă de doliu național de șapte zile, iar drapelele au fost coborâte în bernă în memoria victimelor.

O anchetă este în curs pentru a stabili toate circumstanțele care au dus la această tragedie, considerată cel mai grav accident aviatic din istoria Coreei de Sud.