15 feb. 2024 | 07:58

Engleza nu este limbă oficială a Statelor Unite. În ce limbă se eliberează un act oficial

Diverse
Engleza nu este limbă oficială a Statelor Unite. În ce limbă se eliberează un act oficial
Sunt peste 300 de limbi vorbite în SUA

Cu toții ne-am obișnuit să-i auzim pe locuitorii SUA vorbind în limba engleză, și se știe că este recunoscută ca o limbă de circulație internațională. Dar nu a fost mereu așa, astfel că engleza nu a fost limba oficială a Statelor Unite dintotdeauna. Citește mai departe și află detaliile, dar și în ce limbă se eliberează un act oficial.

Engleza nu este limbă oficială a Statelor Unite?

Încă de când eram pe băncile școlii am învățat că limba engleză este o limbă de cirucalție internațională, vorbită aproape peste tot în lume. Tot așa, o mulțime de țări multilingve promovează o limbă oficială, dar Statele Unite nu au făcut niciodată acest lucru cu engleza. De fapt, SUA nu au o limbă oficială. ”Părinții fondatori nu au văzut necesitatea de a declara una”, explică specialiștii.

„Engleza era destul de mult limba dominantă a Statelor Unite la acea vreme, așa că nu era nevoie să o protejeze. Și nu au vrut să își jignească concetățenii care au ajutat la lupta pentru independență”.

Vezi și: Care este a doua cea mai cerută limbă străină din România, după engleză. Nu, nu e franceza

Oamenii din această țară vorbesc alte limbi decât engleza încă dinainte de fondarea republicii. De fapt, printre limbile comune vorbite în cele 13 colonii se numărau olandeza, franceza și germana, ca să nu mai vorbim de numeroasele limbi vorbite de nativii americani.

Engleza a devenit limba oficială a Statelor Unite în 1795, când a fost adoptat Actul de naturalizare, care prevedea că imigranții trebuie să poată vorbi engleza pentru a deveni cetățeni naturalizați. Cu toate acestea, este important de reținut că Statele Unite nu au o limbă oficială la nivel federal, iar statele individuale sunt libere să își desemneze propriile limbi oficiale.

Engleza a eșuat în a deveni limba oficială și în 2006

Mișcarea ”Official English” poate fi urmărită până la mijlocul anilor 1980, când au fost luate în considerare diverse propuneri de a obține uniformitatea lingvistică prin amendamente constituționale. În timp ce aceste eforturi anterioare la nivel federal au eșuat, unele legislații care promovau legi privind engleza oficială la nivel de stat au avut mai mult succes. Cel puțin 30 de state au legi care declară limba engleză ca fiind limba oficială a statului.

Vezi și: Cea mai simplă limbă din lume. Are doar 125 de cuvinte, o poți învăța și tu

Senatul a încercat din nou în 2006, adoptând un amendament la un proiect de lege cuprinzător privind imigrația care ar fi făcut din engleză limba oficială, când propunerile Congresului de a transforma limba engleză în limba oficială a Statelor Unite reflectă încă un aspect al complicatei dezbateri naționale în curs de desfășurare privind politica de imigrare. Proiectul de lege nu a trecut niciodată de Cameră. Dar, în timp ce eforturile de a ridica engleza deasupra altor limbi au eșuat la nivel național, acestea au înregistrat un oarecare succes la nivel de stat.

În ce limbă se eliberează un act oficial în SUA

California, Massachusetts și Arizona au pus în aplicare, la un moment dat în ultimii 20 de ani, legi care au eliminat programele de educație bilingvă și le-au înlocuit cu programe de imersiune exclusiv în limba engleză. Legile au impus ca majoritatea școlilor publice să predea elevilor cu bariere lingvistice exclusiv în limba engleză, în loc să le permită să predea elevilor în limba lor maternă, așa cum făcuseră multe școli timp de zeci de ani. Legea californiană a fost în vigoare timp de aproape 20 de ani, înainte de a fi abrogată în 2016. În Massachusetts, aceasta a fost în vigoare timp de aproximativ 15 ani, până când o nouă lege a abrogat-o efectiv în 2017.

Vezi și: Cel mai lung cuvânt din limba română care are o singură silabă. Conține 8 litere, ai auzit de el?

În Arizona, legea este încă în vigoare. Conform legilor existente în toate cele 50 de state federale, care nu impun limba engleză ca limbă oficială, locuitorii pot primi documente oficiale în limba lor, astfel că, spre exemplu, un locuitor din California poate da examenul teoretic pentru carnetul de șofer într-una din cele 32 de limbi vorbite în acest stat. Conform unei statistici recente, pe teritoriul SUA se vorbește în peste 300 de limbi, atele decât limba engleză. Iar ca fapt divers, în 1795, în cadrul unor dezbateri pe această temă din Congresul american, germana ar fi putut deveni limba oficială, un singur vot schimbând trsaeul lingvistic al americanilor.

Concluzie

Deși SUA devine din ce în ce mai multilingvă, probabil că engleza nu va dispărea prea curând. De fapt, limbile imigranților sunt cele care vor dispărea cel mai probabil. Pe măsură ce imigranții învață engleza în eforturile lor de asimilare, generațiile următoare au mult mai puține șanse să vorbească limbile materne ale părinților sau bunicilor lor.

Parteneri
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Redactia.ro
Actorul legendar care a fost căsătorit cu cinci femei, dar a fost îndrăgostit toată viața de un bărbat
Click.ro
VIDEO Cum să irosești 3 milioane de dolari. Rușii au tras cu o rachetă Iskander într-un lansator-momâie lăsat de ucraineni în câmp
Digi24
Un stâlp de fier din India stă expus la ploi, vânt și umezeală de 1600 de ani, dar nu a ruginit nici până astăzi
Digi24
Meghan Markle a făcut senzație în Nigeria cu rochia ei! Cum a apărut îmbrăcată soția Prințului Harry / FOTO
Unica.ro
Locul în care multă lume gafează fără să știe. Care sunt normele de comportament
EVZ.ro
Carmen Harra, mesaj după ce starea lui Florin Piersic s-a înrăutățit! Ce a transmis clarvăzătoarea: „Nu este timpul...” / FOTO
Spynews
Codul Rutier 2024. Interzis complet pentru șoferi. 10 LUNI fără permis
Capital.ro
Horoscop 13-19 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. Peştii au fericire şi succes, Berbecii renasc şi au dorinţă de libertate
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. A bătut din nou palma cu postul TV din Pache Protopopescu și a dat lovitura. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
Modificări la Codul Civil. PENSIE mai mare pentru acești angajați
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Cât de bine arată Loredana Groza la vârsta de 53 de ani. Cum s-a afișat artista / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro