Președintele francez a fost criticat în ultima vreme pentru creditul pe care i l-a dat lui Vladimir Putin, având în vedere faptul că, acesta a cerut Occidentului să-i înțeleagă nemulțumirile liderului rus. În urmă cu o zi, Emmanuel Macron a anunțat că dorește să poarte o nouă discuție cu Vladimir Putin în cadrul căreia să abordeze problema securității nucleare, dar și a bombardamentelor neîncetate lansate de Rusia în Ucraina.
Președintele francez a transmis în cadrul unei conferințe de presă desfășurate la Bruxelles că dorește să facă apel la Vladimir Putin cu privire la încheiare aunui acord de încetare a bombardamentelor și atacurilor cu drone lansate de armata rusă în Ucraina.
„În prezent, cel mai urgent subiect este acela de a continua să lansăm un apel la armistiţiu în cazul bombardamentelor şi al atacurilor cu drone”, a transmis Emmanuel Macron.
În continuare, liderul francez a dat asigurări cu privire la o viitoare discuție telefonică cu Vladimir Putin în care să abordeze consecințele nefaste ale acestor atacuri nefondate, care au forma unor crime de război, având în vedere victimele implicate, o bună parte dintre acestea fiind civili.
Potrivit lui Emmanuel Macron, acțiunile teroriste din prezent nu corespund cu obiectivele anunțate de Vladimir Putin la începutul războiului, care făceau referire strict la cucerirea anumitor teritorii.
„Intenţionez să îi telefonez preşedintelui Putin pe acest subiect, deoarece este foarte clar că o bună parte dintre aceste atacuri sunt crime de război, ele (vizează) infrastructuri civile, chiar civili”, a spus şeful statului francez. Nu asta este natura operaţiunii speciale pe care a lansat-o, a războiului pe care l-a lansat la început, care a fost o cucerire teritorială”, a adăugat el.
Preşedintele francez şi premierul cambodgian Hun Sen, preşedintele în exerciţiu al ASEAN, au făcut, marţi, apel la încetarea bombardamentelor lansate de Rusia, solicitând și implicarea altor țări puternice să intervină pentru a face presiuni asupra Rusiei.
„Fac apel la încetarea imediată a loviturilor aeriene şi a atacurilor cu drone împotriva populaţiei şi infrastructurii civile ucrainene. Aş dori ca acest apel să convingă anumite puteri, China, India şi altele să ni se alăture şi să facă presiuni asupra Rusiei”, a continuat Emmanuel Macron.
Preşedintele francez a abordat și problema securității nucleare, fiind implicat și în negocieri, mediate de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), cu scopul de a securiza cinci centrale nucleare din Ucraina, inclusiv cea din Zaporojie ocupată de armata rusă.
„Vreau să putem obţine retragerea completă a armelor grele, a armelor uşoare şi a forţelor armate. Suntem destul de aproape de a obţine acest lucru”, a spus el, fără alte detalii. La momentul potrivit, îi voi telefona preşedintelui Putin pentru a încerca să ajut la finalizarea acestor acorduri”, a adăugat şeful statului francez, citat de AFP.