Emmanuel Macron mobilizează armata: pe cine vrea să oprească

Emmanuel Macron mobilizează armata: pe cine vrea să oprească
Măsuri fără precedent în Franța pentru protestul "vestelor galbene"

Emmanuel Macron mobilizează armata pentru protestul „vestelor galbene.” Măsura a fost luată după ce bulevardul Champs Elysees a fost devastat de protestatarii violenți, pe 16 martie. Președintele Franței a dispus ca pentru manifestația din acest week-end să fie mobilizat dispozitivul militar antiterorist „Sentinelle”, pentru a proteja clădirile oficiale.

Imediat după al 18-lea week-end consecutiv de proteste, autoritățile franceze au promis măsuri de „restabilire a ordinii.” Manifestațiile pe bulevardul Champs Elysses și în unele cartiere ale marilor orașe au fost interzise, în timp ce contravențiile au fost înăsprite.

Șeful Poliției din Paris a fost demis și odată cu el și-au pierdut funcțiile și alți doi responsabili cu ordinea publică. Guvernul le-a reproșat polițiștilor că nu au luat toate măsurile necesare pentru a evita actele de vandalism, după ce până acum mai mulți politicieni i-au criticat că au reacționat prea violent la protestul „vestelor galbene.”

Dispozitiv militar mobilizat pentru protestul „vestelor galbene” din 23 martie

Protestele „vestelor galbene” au început pe data de 17 noiembrie 2018, manifestanții fiind nemulțumiți de creșterea prețului la combustibili. Ulterior, nemulțumirea s-a îndreptat împotriva președintelui Emmanuel Macron. Protestele s-au lăsat cu acte de vandalism și arestări. Forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene, tunuri cu apă şi lansatoare de gloanţe de cauciuc, rănind un număr foarte mare de manifestanți.

Violențele păreau să scadă în intensitate în ultimele week-end-uri, când și numărul celor care au ieșit în stradă pentru a protesta a fost tot mai mic. Lucrurile au luat însă o întorsătură neașteptată pe 16 martie, când magazinele de pe Champs Elysees au fost vandalizate și incendiate, iar polițiștii au arestat aproximativ 100 de persoane.

Pentru a preveni evenimente similare, Emmanuel Macron a anunțat că mobilizează un dispozitiv militar la următoarea manifestație, pentru a proteja clădirile oficiale din Paris. Benjamin Griveaux, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a declarat că „statul va folosi toate mijloacele, mijloace care sunt fără precedent, pentru a securiza străzile Parisului şi alte locuri.”

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI