Emma Răducanu, criticată aspru de o legendă a tenisului: „Nu înțeleg de ce”

de: Gabriel Peneș
28 01. 2022

Emma Răducanu, criticată aspru de o legendă a tenisului. Jucătoarea britanică cu origini românești e la mare distanță de prestația uluitoare cu care a câștigat US Open 2021. Confruntată și cu probleme medicale, inclusiv la Australian Open, sportiva de 19 ani a preferat, în schimb, să-și schimbe antrenorul după triumful de la Grand Slam-iul american, din toamna trecută.

Emma Răducanu, criticată aspru de o legendă a tenisului

Emma Răducanu, criticată aspru de o legendă a tenisului. Jucătoarea britanică trăiește încă doar din gloria victoriei fantastice de la US Open 2021. De atunci, sportiva cu origini românești nu a mai realizat nimic semnificativ pe terenul de joc, adunând doar 3 victorii din 8 partide disputate.

Emma Răducanu a trecut și prin Covid-19 în decembrie, lucru ce i-a afectat pregătirea dinaintea noului sezon. În plus, ea a avut mari probleme la Australian Open cu o rană în palma dreaptă, cea cu care ține racheta. Dincolo de asta, adolesescenta de 19 ani a surprins când a decis să se despartă de antrenorul Andrew Richardson, cel alături de care reușise marea performanță de la US Open.

Gestul Emmei Răducanu i-a nedumerit pe mulți, o perioadă ea jucând, inclusiv la Transylvania Open, fără a avea un tehnician lângă ea. În noiembrie, a anunțat că va începe colaborarea cu germanul Torben Beltz, cel care o antrenase pe Angelique Kerber.

„Este evident un mare privilegiu să lucrez cu un antrenor atât de experimentat. Sunt cu siguranță foarte încântată că voi lucra cu el pe tot parcursul sezonului viitor. Am un sentiment foarte pozitiv despre tot ce va urma”, a declarat Emma Răducanu, la acel moment, citată de metro.co.uk.

„Nu înțeleg de ce”

Emma Răducanu a stârnit nedumerire, prin decizia sa, inclusiv în rândul unor foști mari jucători de tenis. Mats Wilander, fost lider ATP și câștigător a 7 Grand Slamuri, a fost de părere că, pentru vârsta ei, adolescenta britanică nu avea nevoie de un antrenor experimentat.

„Sentimentul meu e că nu e necesar să îți angajezi antrenori experimentați atunci când ai 18 ani și ești plină de viață. Trebuie să-i lăsăm pe tineri să continue să crească înainte să intervenim și să îi modelăm. Altfel, e un mare pericol, Emma poate să își încetinească dezvoltarea de care are nevoie pentru a deveni o jucătoare măreață.

Tinerii trebuie să crească în ritmul lor, iar în cazul Emmei Răducanu, nu cred că e bine să aibă mai multe voci în capul ei. Singura voce pe care are nevoie să o audă e a sa. Știe cum să câștige un Grand Slam. A făcut-o deja. Are nevoie să se distreze, să aibă voie să facă ce vrea, atât pe teren, cât și în afara lui. Trebuie să se dezvolte în viteza proprie, fără să fie forțată din exterior,” a declarat, în acel moment, Mats Wilander despre Emma Răducanu.

„Ar fi incredibil dacă ar reuși să aibă rezultate”

Acum, după performanțele slabe din debutul sezonului, o altă legendă a tenisului a criticat decizia luată de Emma Răducanu. John McEnroe, de asemenea fost lider mondial și deținător a 7 titluri de Grand Slam, a declarat că n-a înțeles de ce britanica a ales să schimbe antrenorul cu care câștigase la US Open.

„Nu înțeleg de ce a decis să schimbe antrenorul… Ai crede că dacă un antrenor te ajută să câștigi US Open nu te gândești că ai nevoie de un altul.

Nu-i va fi ușor, va avea nevoie de ceva timp. Ar fi incredibil dacă ar reuși să aibă rezultate în următorii 10 ani”, a spus John McEnroe, conform Daily Mail.

Emma Răducanu a decis să meargă în Singapore după Australian Open, unde se antrenează la un club privat. Ea este însoțită de tatăl ei, Ian, de antrenor, dar și de agentul său. În ciuda rezultatelor slabe din ultima vreme, Emma Răducanu a urcat până pe locul 14 WTA, datorită faptului că nu a avut de apărat niciun punct la turneele în care a jucat de la US Open încoace.