Emilia Șercan, anunț de ultimă oră! A câștigat procesul cu statul român. Ce trebuie să îi ofere acum Guvernul Orban

de: Ana Chivu
09 06. 2020

Emilia Șercan a câștigat procesul intentat MApN pentru refuzul de a furniza informații de interes public pe motiv de GDPR. Ce trebuie să primească acum jurnalista de la Guvernul Orban?

Emilia Șercan, câștig de cauză în procesul împotriva statului român

Mulți români s-au bucurat să-i fie alături în câștigul din prima instanță, din luna decemrbie a lui 2019, în acest proces. Anunțul că a câștigat definitiv în iunie a lui 2020 pe Legea 544/2001 cu Guvernul României a fost o veste bună pentru cei care au sprijinit-o și care au contat pe jurnalistă să se facă dreptate și ca toate cărțile să fie puse pe masă.

Această lungă călătorie la braț cu statul român a pornit pentru Emilia în urmă cu patru ani, atunci când a dat în judecată Guvernul României și mai multe ministere, după ce le-a cerut listele cu doctorii pe care îi aveau angajați și după ce i s-a refuzat răspunsul. Jurnalista a câștigat la fond la Tribunalul București, ulterior Guvernul a făcut recurs, iar la Curtea de Apel s-a decis casarea sentinței de fond și trimiterea dosarului spre rejudecare la instanța de fond.

„La a doua judecată pe fond am pierdut, dar am făcut recurs”

„Am luat-o, practic, de la zero. La a doua judecată pe fond am pierdut, dar am făcut recurs. Iar Guvernul a făcut recurs incident. Ei, în ziua în care mi-au venit actele în plic cu întâmpinarea la recursul meu și cu un recurs incident mă uitam la hârtiile alea ca la mașini străine. Am pus mâna și am citit ce e ăla recurs incident (mulțumesc Guvernului că m-a făcut să aflu despre el ?), l-am combătut – aparent bine -, iar decizia finală a fost de respingere a recursului incident, de casare a sentinței de la fond, de rejudecare a cazului și de admitere a cererii mele. Și uite așa am câștigat definitiv cel mai lung proces pe care l-am avut vreodată”
Emilia Șercan

Aceasta a mai subliniat la finele mesajului și reușita sa în ceea ce privește procesul cu Academia de Științe ale Securității Naționale.