Proba de limba română ar putea fi eliminată la Bacalaureat în cazul elevilor care învață în școli cu predare în limbile minorităților naționale. De asemenea, proba ar urma să fie eliminată și pentru testele de evaluare de la clasele a VI-a și a VIII-a.
Elevii minorităților naționale ar putea scăpa de proba de limba română la Bacalaureat și la evaluările din clasele a VI-a și a VIII-a. Un deputat UDMR propune modificarea Legii Educației Naționale în acest sens.
Kulcsár-Terza József-György a depus deja în Parlament un proiect de lege pe această temă.
În proiectul de lege depus la Parlament, deputatul UDMR propune modificarea articolul 74 al. 4 din Legea educaţiei.
„La finalul clasei a VI-a, toate şcolile organizează şi realizează evaluarea elevilor prin două probe transdisciplinare: limbă şi comunicare, matematică şi ştiinţe. Proba de limbă şi comunicare va cuprinde limba maternă şi limba modernă”.
În prezent, în Legea Educației apare formularea „limba română şi limba modernă I”, iar pentru elevii din clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale, şi limba maternă. De asemenea, inițiativa depusă la Parlament prevede și eliminarea probei de limba română şi la evaluarea naţională susţinută de elevii minorităţilor naţionale din clasa a VIII-a, precum şi la examenul de bacalaureat.
Iniţiatorul precizează că a gândit această modificare din cauza volumului mare de informații pe care trebuie să le dețină elevii minorităților naționale. Deputatul UDMR Kulcsár-Terza József-György arată că elevii care au studiat în limba română trebuie să susțină la BAC șase examene.
De cealaltă parte, cei care au studiat în altă limbă au de trecut opt teste. În opinia sa, acest lucru reprezintă o discriminare.
„Aceasta este o deosebire clară pe bază de limbă, care restrânge dreptul elevilor care au studiat în altă limbă decât cea română în a obţine diploma de bacalaureat, condiţie obligatorie pentru a-şi continua studiile la facultate”
Kulcsár-Terza József-György, deputat UDMR
Proiectul de lege a fost depus la Camera Deputaţilor,așadar Senatul este for decizional.