Unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști români susține că Ministerul Justiției i-a refuzat cererea de prelungire a acreditării fără niciun fel de explicație.
ACTUALIZARE 2: Ministrul Justiței a avut prima reacție după ce a refuzat acreditarea pentru cei doi jurnaliști. Tudorel Toader invocă așa-numite reguli de conduită.
”Despre respectarea clauzelor de acreditare ! In documentele de acreditare la MJ, exista o clauza prin care se prevede-” ma angajez sa respect regulile de conduita”. In repetate randuri, am facut apel pentru respectarea respectivei clauze!”, a scris ministrul pe Facebook.
ACTUALIZARE 1: Și jurnalista Ionela Arcanu, de la Realitatea TV, a rămas fără acreditare de la Ministerul Justiției, condus de Tudorel Toader. „Am primit interzis la Ministerul Justiției, anul acesta. Aveți mai jos „explicația” lui Tudorel Toader”, a fost reacția jurnalistei.
„Solicitarea dumneavoastră de acreditare a fost respinsă în conformitate cu art 18. alin 3. din Legea 544/2001 privind accesul la informațiile de interes public. Cu stimă, Biroul Mass-Media – Ministerul Justiției”, este mesajul primit de jurnalistă.
Ovidiu Oanță, jurnalist acreditat pe problemele din justiție al postului de televiziune Pro TV, susține că Ministerul Justiției a refuzat să-l mai acrediteze după ce a pus mai multe întrebări incomode ministrului Tudorel Toader. Jurnalistul a pus dovada pe pagina sa de Facebook.
Jurnalistul Ovidiu Oanță susține că a primit un mesaj de la Ministerul Justiției, în care era anunțat că nu mai are voie să mai transmită de acolo: „Solicitarea dumneavoastră de acreditare a fost respinsă în conformitate cu art 18. alin 3. din Legea 544/2001 privind accesul la informațiile de interes public”.
Potrivit legii, însă, „(3) Autoritatile publice pot refuza acordarea acreditarii sau pot retrage acreditarea unui ziarist numai pentru fapte care impiedica desfasurarea normala a activitatii autoritatii publice si care nu privesc opiniile exprimate in presa de respectivul ziarist, in conditiile si in limitele legii.”
Așadar, unui jurnalist nu îi poate fi interzis accesul într-o instituție publică doar pentru că relatările de acolo nu sunt pe placul șefilor instituției sau nu corespunde agendei trasate de respectivii oficiali. Deocamdată, Ministerul Justiției nu a oferit nicio reacție pe acest subiect.
La începutul lunii martie, ministrul Justiției și-a prezenta bilanțul de activitate, ocazie cu care i-a avertizat pe jurnaliștii prezenți care i-au pus întrebări incomode: „Vă promit următorul lucru: am solicitările de reacreditare pe 2019, în măsura în care nu daţi curs formulelor protocolare pe care le-am stabilit, voi proceda și eu în consecinţă. Vă rog, aşadar, să respectaţi”.
La întâlnirea de atunci, jurnalistul Ovidiu Oanță l-a întrebat „Ce notă v-ați da, domnule Ministru după această evaluare și ce notă credeți că vă va da societatea?”
Jurnalistul se ocupă de zona de Justiție de aproape 17 ani.