Elevii din România sunt deștepți și crativi, iar asta o demonstrează premiile numeroase câștogate de-a lungul timpului la nivel național și internațional. Cu toate acestea, Ministerul Educației din România nu reușește să sprijine acești elevi cu rezultate excepționale, așa cum ar fi de așteptat. De exemplu, un grup de elevi din Constanța a câștigat mai multe premii și mențiuni speciale la NASA, însă nu pot ajunge să-și ridice premiul. Din păcate, Ministerul Educației nu s-a arătat suficient de interesat față de reușita elevilor, astfel încât să se mobilizeze pentru a asigura deplasarea acestora în SUA
Țara noastră se mândrește cu elevi foarte talentați și inteligenți, iar acest lucru se reflect în multe rezultate glorioase obținute cu ocazia diferitelor proiecte din țară sau din afară. De data aceasta, 25 de elevi din Constanța au cucerit juriul Americii cu un proiect ce prezintă creșterea plantelor fără pământ în laboratoare, dar și realizarea unei colonii în afara Pământului, astfel încât, acesta să poate fi înlocuit, dacă nu va mai putea susține viața.
Un alt proiect prezintă construirea unui sistem format din drone cibernetice care trebuie să adune fiecare bucată de oţel care rătăceşte prin spaţiu şi să o transporte la o staţie de reciclare care va orbita Pământul.
„Am decis să ne apucăm de acest proiect ca să reparăm această problemă şi să oferim după aceea, mai târziu pâmântului şi reciclarea materilelor pe acesta pentru că poluarea reprezintă o problemă foarte mare.”, a declarat Anabela Balcan, una dintre elevele participante.
Pentru performanțele deosebite și pentru ideile extrem de creative și apreciate de specialiștii NASA, elevii din Constanța au fost premiați cu doua locuri 3 și două mențiuni. La concurs au participat 26.000 de elevi, din 19 țări, iar rezultatele bune obținute de români ne demonstrează încă o dată că suntem printre cei mai buni.
De asemenea, profesorul de fizică și astronomie, Cristinel Maga, a dezvăluit câtă muncă se află în spatele acestor sacrificii,
„Noi practic de prin luna septembrie ne-am creat echipe de de lucru şi iată s-au făcut 6 luni până când a trebuit să producem acest proiect. Elevii sunt dornici, elevii îşi răpesc din timpul lor liber şi în plus faţă de programul şcolar vin aici în acest laborator şi creează”, a spus acesta.
Elevii câştigători şi profesorii coordonatori au acum, după câștigarea premiilor o temere foarte mare. Mai exact, aceștia au fost invitaţi la conferinţa Agenţiei Spaţiale Americane – NASA, desfășurată pe 25 şi 28 mai, în Dallas, Texas, însă nu au bani pentru transport. Potrivit acestora, este nevoie de 3.000 de dolari fiecare, bani pe care nu ii au, singura șansă fiind găsirea unor sponsori.