O situație cel puțin bizară are loc în satul Cursești Deal, din județul Vaslui, acolo unde mai mulți elevi sunt nevoiți să învețe în casa de prăznuire a unui cimitir, după ce școala în care învățau cei mici a intrat în reabilitare. În urma unui control, Direcția de Sănătate Publică a dispus de urgență mutarea elevilor din acea clădire, însă părinții nu sunt de acord sub nicio formă cu această decizie. Care este motivul?
O situație total neobișnuită are loc în Vaslui, acolo unde elevii unei școli au fost transferați într-o clasă din casa de praznuire a cimitirului din sat. Pentru că școala în care învățau a intrat în reabilitare, autoritățile locale au găsit o soluție rapidă menită să rezolve lipsa de spațiu a elevilor, fără a face o schimbare mare în dezavantajul acestora, precum cea legată de distanța față de casă.
Așa se face că decizia a venit rapid, iar cei 22 de copii aflați în clasele primare, cât și restul de 8 de la grădiniță au fost mutați într-o încăpere pusă la dispoziție de biserică, aflată în curtea cimitirului. În cel mai scurt timp, încăperea în care mai deună zi se aduceau pomenile, a fost umplută cu mai multe pupitre vechi în care elevii să studieze.
În aceeași încăpere a fost adus și un frigider pentru a ține la rece cornurile și laptele pe care îl primesc cei mici. Atât elevii, cât și părinții nu au avut nimic de obiectat, însă problemele au apărut în urma unei inspecții făcute de DSP.
Asfel, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Vaslui au deciz că spațiul alocat elevilor este unul impropriu desfășurării orelor de curs, dispunând mutarea acestora într-o unitate de învățământ care să întrunească condițiile minime necesare.
Mai mult, reprezentanții DSP au amendat conducerea școlii cu 3.000 de lei pentru neîndeplinirea condițiilor igienico-sanitare și, implicit, au dispus mutarea elevilor într-un alt spațiu adecvat. După aceste directive, autoritățile au găsit o singură alternative, mai exact, mutarea elevilor la o școală dintr-un sat vecin.
La aflarea veștii, părinții au fost foarte revoltați, ei fiind împotriva acestei mutări care presupune ca cei mici să facă naveta în satul vecin. Mai mult, ei au amenințat că nu își vor mai lăsa copii să meargă la școală, dacă vor fi mutați din clădirea de lângă cimitir.
Se pare că nici părinții și nici copiii nu sunt deranjanți de lipsa condițiilor și de prezența mormintelor. Părinții au declarat că elevii sunt obișnuiți de mici cu mersul la biserică și la cimitir, așa că nu există un impact emotional asupra lor.
„Nu suntem de acord să meargă copiii la altă şcoală, ni s-a spus că mai este puţin şi sunt gata lucrările la şcoala lor şi nu credem că este o problemă dacă mai învaţă două luni în prăznicar. Nu avem posibilitatea să-i ducem şi să-i aducem de la şcoală.
Nu avem maşini, suntem acasă, că avem copii mai mici, soţii sunt plecaţi la muncă. Ştim că în alte localităţi când s-au făcut lucrări la şcoli, copiii au fost mutaţi o perioadă în alte spaţii şi nu a spus nimeni nimic. Acum la noi de ce nu se poate?”, a declarat una dintre mămici la protestul împotriva autorităților.