În Italia, vacanța pentru elevi se extinde, dar multe asociații de părinți subliniază că perioada de închidere a școlilor, care durează de la începutul lunii iunie până la începutul lunii septembrie, este deja prea lungă.
Coordonarea națională a profesorilor pentru drepturile omului a adresat o scrisoare președintelui Societății italiene de pediatrie, Annamaria Staiano, președintelui Federației italiene a pediatrilor, Antonio D’Avino, și președintelui Asociației naționale a pediatrilor, Maria Angela Grassi, solicitându-le să ofere un aviz științific asupra oportunității de a amâna începutul anului școlar 2024/2025.
„Cu această arșiță este absurd să începem lecțiile la mijlocul lunii septembrie, mai bine octombrie. Avem nevoie de bun simț și previziune. Ciclurile de producție trebuie, de asemenea, să se schimbe, iar administrația publică trebuie să inițieze aceste schimbări în funcție de climă”, explică Marcello Pacifico, președintele Anief.
Anterior, coordonarea a cerut ministrului Valditara și regiunilor să examineze opțiunea de a modifica calendarul școlar.
„Pentru a evita posibilele îmbolnăviri atât pentru elevii fragili, cât și pentru profesori, a căror vârstă medie, conform statisticilor, este adesea ridicată. Credem că este necesar să revenim asupra acestui subiect pentru a găsi soluții adecvate și oportune”, scrie președintele Romano Pesavento.
Pe de altă parte, multe asociații de părinți accentuează că perioada de trei luni de închidere a școlilor, de la începutul lunii iunie până la începutul lunii septembrie, este excesiv de lungă. De asemenea, costurile ridicate ale centrelor de vară „sunt suportate integral de familii, iar niciun părinte nu beneficiază de o vacanță de trei luni.”
În esență, provocările legate de echilibrarea muncii cu responsabilitățile familiale sunt prea mari pentru părinți. Din această cauză, au fost lansate mai multe campanii de strângere de semnături pentru a solicita o revizuire a calendarului școlar.
„Vacanța școlară foarte lungă”, se arată într-o petiție care a strâns 60.000 de semnături, „multiplică inegalitățile, favorizează pierderea competențelor cognitive și relaționale ale fetelor, băieților și adolescenților și descurajează echilibrul dintre viața profesională și cea privată pentru mulți părinți obligați să jongleze cu tabere de vară costisitoare și cu lipsa de alternative la prețuri reduse”.
Pentru anul școlar 2024-2025 în România, elevii se vor întoarce la școală în mai puțin de o lună, pe 9 septembrie 2024. Structura acestui an școlar va rămâne organizată în module și săptămâni de cursuri. Astfel, elevii vor parcurge 5 module, fiecare fiind întrerupt de câte o vacanță. Cursurile se vor încheia pe 20 iunie 2025, marcând începutul vacanței de vară. Până atunci, copiii vor avea parte de vacanța de schi, care va avea o organizare ușor diferită.
În perioada 9 septembrie 2024 – 30 mai 2025, în cadrul viitorului an școlar, vor avea loc și programele „Școala altfel” și „Săptămâna verde”. Unitățile de învățământ au libertatea de a alege cinci zile consecutive în această perioadă pentru desfășurarea acestor programe. Pe lângă vacanțele stabilite de minister pentru anul școlar 2024 – 2025, elevii și profesorii vor beneficia și de zile suplimentare libere cu ocazia sărbătorilor legale.