Noul an școlar aduce o serie de modificări, interdicții ce trebuie respectate. Începând din această toamnă, elevii din România riscă să fie exmatriculați dacă nu se vor supune noilor reguli. Ce prevede noua Lege a Educației, ce intră în vigoare în septembrie 2023.
Anul școlar 2023-2024 va aduce o serie de reguli noi pe care elevii din toate unitățile de învățământ din țara noastră vor fi obligați să le respecte.
Din septembrie 2023, odată cu intrarea în vigoare a Legii Educației, se stabilesc mai multe restricții în timpul orelor de curs, precum și în incinta școlilor. Prin aplicarea acestor noi măsuri se dorește creşterea calităţii actului de predare, dar şi a siguranţei în şcoli.
Astfel, în noua Lege a Educației se menține interdicția impusă elevilor din clasele primare, gimnaziu şi liceu cu privire la folosirea telefonului mobil în timpul orelor. Măsură este valabilă și pentru preșcolari, la grădiniță.
Noutatea este faptul că, din septembrie 2023, profesorii vor putea să preia telefoanele mobile sau orice alt echipament de comunicaţii electronice de la elevi. Dispozitivele se pot returna, după caz, părinţilor sau copiilor, conform regulamentului intern al unităţii de învăţământ.
Te-ar putea interesa și: Când vor avea elevii vacanţa de toamnă în 2023. Perioada în care vor sta din nou acasă
Sunt interzise și modificarea documentelor școlare, deţinerea sau consumul de droguri sau băuturi alcoolice, introducerea de arme sau de obiecte care pot pune în pericol viaţa colegilor şi a personalului didactic sau provocarea şi participarea la acte de violenţă.
Nerespectarea prevederilor din Legea Educației poate duce până la exmatricularea elevilor, în cazuri grave.
În luna iulie a acestui an, Ministerul Educației a propus un nou proiect ce prevede unele obligații ale angajaţilor din şcoli pentru prevenirea şi gestionarea cazurilor de violenţă.
În document se menționează chiar și faptul că personalul trebuie să „să asculte elevii cu răbdare, calm şi să îi protejeze împotriva oricărei forme de discriminare sau răzbunare din partea celorlalţi”.
”Personalul şcolii este obligat să asigure şi să informeze antepreşcolarii/ preşcolarii/ elevii, părinţii/ reprezentanţii legali privind posibilitatea de a raporta situaţiile de violenţă/ corelate prin metode confidenţiale (e-mail la adresa şcolii, note de relaţii), respectiv posibilitatea de a adresa direct o sesizare scrisă educatorului, învăţătorului, dirigintelui, conducerii unităţii de învăţământ sau prin fişa de identificare a violenţei psihologice – bullying în mediul şcolar potrivit, conform Ordinului ministrului educaţiei şi cercetării nr. 4343/2020 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor art. 7 alin. (1^1), art. 56^1 şi ale pct. 6^1 din anexa la Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 privind violenţa psihologică – bullying”, se arată în proiectul privind procedura de management al cazurilor de violenţă în şcoli publicat de Ministerul Educaţiei.
Te-ar putea interesa și: O nouă materie pentru elevii de liceu în noul an școlar. Este oficial, anunțul făcut de Ministerul Educației