08 sept. 2023 | 18:08

Elevii din România care primesc 450 de lei pe lună. Ce condiții trebuie să îndeplinească

Educație
Elevii din România care primesc 450 de lei pe lună. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Elevii din România care primesc 450 de lei pe lună. Ce condiții trebuie să îndeplinească

Vești bune pentru elevii din România! Începând de anul acesta, elevii vor primi lunar câte 450 de lei. Ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a se bucura de acest ajutor din partea statului și când vor intra în posesia banilor. Atenție, este vorba despre elevii de liceu și gimnaziu.

Bani de la stat pentru elevii români

Mai sunt doar câteva zile până la începerea noului an școlar și veștile bune nu au ezitat să apară. Aflăm că elevii vor primi lunar câte 450 de lei din partea statului, dar trebuie să îndeplinească mai multe condiții.

Mai exact, trebuie să studieze la liceu sau la școala gimnazială, pentru a se putea bucura de ajutorul financiar. Este vorba, de fapt, despre o bursă de merit pe care o primesc 30% dintre elevii dintr-o clasă, în funcție de media generală pe care o au.

De precizat că cei 450 de lei vor ajunge lunar la toţi elevii cu medii de peste 9,50, în semn de răsplată pentru rezultatele deosebite la învățătură. Chiar dacă depășesc procentul stabilit, lista se va extinde, astfel încât să nu fie făcute diferențe, conform secretarului de stat în Ministerul Educației, Florin Lixandru.

„Practic, vor primi burse de merit 30% din elevii din fiecare clasă, iar în situaţia în care prin aplicarea acestui procent de 30% numărul rezultat nu va include toţi elevii care au o medie de minim 9,50, atunci listele se vor extinde astfel încât să cuprindă şi elevii care au obţinut în anul şcolar trecut o medie generală de cel puţin 9,50. (…)

Am încercat să nu fim acuzaţi că schimbăm regulile în timpul jocului, pentru că sunt elevi care în anul şcolar trecut s-au pregătit şi au obţinut rezultate la învăţătură, respectiv medii generale peste 9,50 ştiind că acesta este pragul peste care se poate obţine o bursă de merit. (…)

În situaţia în care numărul rezultat prin aplicarea procentului de 30% nu acoperă toţi elevii cu medii generale peste 9,50 atunci se va extinde lista pentru a fi incluşi şi aceştia”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Educației.

Cine poate primi bursă socială

Potrivit noului regulament, bursele de merit vor fi disponibile și pentru elevii de clasa a V-a, însă acestea vor fi acordate începând cu luna ianuarie 2024, după ce trec prin primele două module de studiu. Și aici, condițiile sunt aceleași.

Elevii care se vor încadra pentru bursă socială vor primi 300 de lei. Anul acesta, însă, elevii orfani de unul sau de ambii părinţi vor primi bursa fără a fi condiționați de vreo limită a bugetului.

Anul acesta se vor acorda mai multe burse de merit: o bursă socială pentru familiile cu venit mic, cu o condiție clară legată de venitul lunar, bursele sociale pentru elevii cu unul sau ambii părinţi decedaţi sau bursele pentru copiii care provin din familiile monoparentale sau burse pentru cei care suferă de anumite afecţiuni, unde nu se ține cont de venit.

„O bursă socială pentru familiile cu venit mic. Aici se vor încadra elevii care provin din familii care obţin un venit mediu pe membru de familie min 50% din salariul minim net pe economie, luându-se în considerare toate veniturile care fac obiectul impozitului pe venit. Avem şi bursele sociale pentru elevii cu unul sau ambii părinţi decedaţi, unde nu se vor lua în considerare veniturile pe membru de familie.

Şi bursele pentru elevii care suferă de anumite afecţiuni, la fel fără a fi condiţionaţi de vreun nivel al venitului şi totodată bursele pentru copiii care provin din familiile monoparentale, la fel, nici aici nu vom lua în considerare venitul pe mebru de familie”, a precizat Florin Lixandru.

Cât despre ajutorul de transport, acest ajutor a fost desființat începând de anul acesta.

Parteneri
Iubita lui Silviu Prigoană, dezvăluiri incendiare după moartea milionarului. Ce decizie au luat copiii afaceristului
Redactia.ro
Ce puneau străbunii în piure, ca să iasă alb, pufos și savuros. Rețeta clasică din anul 1966
Click.ro
Lumea spionajului, contrariată de alegerea lui Trump pentru şefia serviciilor secrete. Cine este Tulsi Gabbard
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Băieții cei mari au făcut 'fortăreață' în jurul tatălui lor. Cum l-au onorat pe Silviu Prigoană în ultimul lui drum spre casă
Unica.ro
Metode pentru curățarea aragazului. Îți vor fi de ajutor în perioada sărbătorilor
EVZ.ro
Fiica lui Ioan Crișan, acuzată că ar fi plănuit asasinarea tatălui ei, și cei doi complici au fost arestați preventiv. Cum a motivat instanța decizia, după ce în octombrie toți trei au fost eliberați
Spynews
Regulă nouă pentru proprietarii auto din România. Certificat obligatoriu după 29 noiembrie
Capital.ro
Silviu Prigoană, 8 căsnicii, 4 soții, 6 divorțuri. Prima soție l-a lăsat văduv, iar ultima i-a adus liniștea, până când moartea i-a despărțit. Cine sunt femeile care i-au marcat viața
Avantaje
PARTIDUL care CÂȘTIGĂ ALEGERILE PARLAMENTARE. Dispută acerbă pentru podium
Mediaflux
Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat pe ascuns: „Cum să duci doi copii, noaptea, într-un cimitir?”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Copiii lui Silviu Prigoană anunță că regretatul afacerist a fost deja înmormântat. Mesajul lui Honorius și al lui Silvius
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro