Astăzi a fost o zi grea pentru Elena Udrea, Ioana Băsescu și Dan Andronic la Curtea de Apel București. Într-un dosar care a fost tergiversat de ani buni, astăzi s-a dat în sfârșit o decizie. Nu este ua definitivă, dar magistrații au decis în ceea ce-i privește pe cei trei.
În deja celebrul dosar de dare de mită și deturnare de fonduri, astăzi 2 martie 2021, Curtea de Apel a dat o sentință cumulată de 13 ani de închisoare cu executare în două dosare. Cei trei acuzați, Elena Udrea, Ioana Băsescu și Dan Andronic și-au primit sentințele astăzi.
În cazul fostului ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, magistrații au decis o sentință de 8 ani de închisoare cu executare pentru acuzațiile de săvârşirea infracţiunilor de instigare la luare de mită. În cazul acestor acuzații avea două capete de acuzare. În ceea ce privește acuzația de spălare a banilor, la dosar erau stipulate cinci capete de acuzare.
”Condamnă pe Elena Udrea la 6 ani pentru instigare luare de mită.
Condamnă pe Elena Udrea la 5 ani pentru instigare la luare de mită (altă faptă).
Condamnă pe Elena Udrea la 6 ani pentru spalare de bani (altă faptă).
Condamnă pe Elena Udrea la 5 ani pentru spalare de bani (altă faptă).
Condamnă pe Elena Udrea la 3 ani închisoare pentru spălare de bani (a treia faptă).
Condamnă pe Elena Udrea la 5 ani pentru spalare de bani (altă faptă).
Condamnă pe Elena Udrea la 4 ani închisoare pentru spălare de bani (a cincea faptă)”, se spune în decizia Curții de Apel.
În al doilea dosar, cel al fiicei fostului președinte, Traian Băsescu, magistrații au dat o sentință de cinci ani de închisoare cu executare pe numele aczuatei Ioana Băsescu, la vremea aceea notar public. În dosarul în discuție pe numele Ioanei Băsescu acuzațiile erau de instigare la delapidare şi instigare la spălarea banilor.
Cel de-al treilea dosar, era construit pe numele lui Dan Andronic, acuzat de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului. În acest caz magistrații au venit cu o decizie surprinzătoare. Conform decizie magistraților, în decizia în cazul lui Dan Andronic se stipulează că:
”Instanța reţine că la momentul audierii, DNA avea suficiente informaţii ca obiectul depozitţiei viza o tranzacţie suspectă, materializată prin extinderea urmăririi penale pentru evaziune fiscală. Instanţa apreciază că şi al doilea contract de consultanţă vizat este acoperire pentru evaziune fiscală.”, se spune în justificarea deciziei.
În dosarele instrumentate de DNA în 2017 mai erau implicate și alte persoane, cărora magistrații Curții de Apel le-au dat astăzi alte sentințe de închisoare cu executare. Celelalte persoane implicate în acest dosar sunt Gheorghe Nastasia, fost secretar general al Ministerului Dezvoltării, Victor Tarhon, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea.
În cazul lui Gheorghe Nastsia magistrații au dat decizia de 6 ani de închisoare pentru acuzațiile de luare de mită, iar în cazul lui Victor Tarhon decizia a fost de 4 ani de închisoare pentru acuzațiile de luare de mită. Conform magistraților, toate deciziile nu sunt definitive și pot fi atacate în instanță la un termen stabilit ulterior.