Electrocasnicul mic care consumă mult curent. Aşa plăteşti în plus, şi tu îl ţii mereu în priză

de: Ștefan R. Apostol
03 03. 2023

Facturi la energie nedistribuite către consumatori, prețuri la energie majorate, și o criză economică accentuată. Acesta este scenariul în care România este astăzi. În acest context guvernul a demarat un program de ajutoare sociale de 1.400 de lei pentru anumite categorii sociale în vederea suportării plăților la facturile la energie. Dacă acest scenariu te sperie, atunci este momentul să afli care este electrocasnicul mic care consumă mult curent și, de fapt, aşa plăteşti în plus, şi tu îl ţii mereu în priză. Citește mai departe și află care este acest electrocasnic și ce ai de făcut.

Nu putem trăi fără curent electric, dar nici cu facturi imense

Viața fără electricitate este aproape de neimaginat în zilele noastre. De la ventilatoare și lumini până la mașini de spălat, frigidere și computere, avem nevoie de energie electrică pentru tot ceea ce facem.

Cu toate acestea, odată cu utilizarea necorespunzătoare a energiei electrice vine și o factură uriașă la utilități. Iar atunci când clima devine un pic prea caldă sau prea rece, factura crește și mai mult, oamenii apelând la aparate de aer condiționat sau la încălzitoare de apă.

Dar, dacă ești genul de persoană care se teme să primească factura de electricitate mare în fiecare lună, ar trebui să te gândești la ce consumatori ai în casă. Poate fi descurajant să menții un buget atunci când nu ești sigur cât te vor costa utilitățile în fiecare lună.

Deși, de obicei, este ușor să dai vina pe furnizorul tău pentru creșterea tarifelor, de fapt, este mult mai probabil ca factura ta să fie mare din cauza consumului tău. Pentru a te ajuta să începi să economisești bani, am identificat câțiva dintre vinovații care stau la baza consumului ridicat de energie electrică în gospodărie și amintesc cum să-ți reduci rata de utilizare.

Vezi și: Cât curent consumă o combină frigorifică, de fapt. Semnul care îți arată clar că e un mare consumator de energie

Care este electrocasnicul mic care consumă mult curent

Unul dintre principalele motive pentru care factura de energie electrică poate fi mare este faptul că lași aparatele electrocasnice sau electronice conectate la priză, indiferent dacă le folosești sau nu. Deși acest lucru poate că nu ar fi fost o problemă acum câțiva ani, majoritatea aparatelor și gadgeturilor moderne consumă energie electrică atunci când sunt oprite.

Acest lucru se datorează în principal faptului că o mare parte din tehnologia modernă nu se oprește niciodată cu adevărat. Atunci când apăsați butonul „Power” la televizorul smart, computer sau consola de gaming, acesta trece de fapt la un mod de așteptare pentru a putea fi pornit din nou mai repede, fie pentru a fi utilizat în continuare, fie pentru a efectua o sarcină programată, cum ar fi înregistrarea unei emisiuni TV sau prepararea unei cafele, în cazul aparatului tău de făcut cafea.

Problema este că aceste dispozitive stau în așteptare, absorbind energie electrică din casă în timp ce așteaptă o comandă sau o sarcină programată pentru a fi executată. Orice dispozitiv cu ceas, cum ar fi cuptoarele cu microunde și aparatele de cafea, și chiar și tehnologiile mai vechi, au nevoie de energie pentru a menține timpul în timp ce sunt oprite.

Apropos de cuptorul cu microunde, dacă te întrebi dacă acesta poate fi electrocasnicul mic care consumă mult curent, răspnsul este că da, dar asta depinde foarte tare și de modul de utilizare al aestui electrocasnic, având în vedere că are un consum mediu  0,5 și 1,5 kW pentru funcția de microunde, dar folosit intens, și dacă  este implicat și un convector, atunci consumul de energie o să crească de la 2 kW până la 3 kW. În concluzie poate fi acel electrocanisc care consumă mult, iar soluția este să-l folosești doar când este necesar și să nu-l lași în priză.

Vezi și: Cât curent consumă instalația de brad, de fapt. Îți umflă cel mai mult factura la energie de sărbători

În aceeași categorie am mai putea discuta și despre alte electrocasnice, și iată o mică listă cu aceste aparate:

1. Încălzitorul de apă: 12%

Dacă ai un încălzitor de apă electric, atunci acesta este probabil al doilea cel mai mare consumator de energie din casă. Folosește încălzitorul de apă pentru lucruri precum dușul, spălatul vaselor, folosirea chiuvetei și spălarea rufelor. În total, aceste activități se adună pentru a face din încălzitorul de apă un consumator de energie destul de important în fiecare lună.

2. Frigiderul: 8%

Deși frigiderul nu necesită de fapt atât de multă energie pentru a funcționa în fiecare oră, acesta acumulează o cantitate destul de mare de energie electrică utilizată pur și simplu pentru că este mereu pornit.

3. Mașina de spălat și uscătorul: 5%

Consumul lunar de energie al mașinii de spălat și al uscătorului depinde de cât de des speli rufe, desigur. Dar, atunci când pui în funcțiune mașina de spălat și uscătorul, acestea tind să absoarbă multă energie electrică, mai ales dacă folosești mașina de spălat cu apă fierbinte. În medie, spălatul rufelor reprezintă aproximativ 5% din consumul anual de energie electrică.

Vezi și: Aparatul din casă care „fură” cel mai mult curent. Poate consuma şi de 6 ori mai multă energie electrică

4. Cuptorul electric: 3%

Gătitul consumă multă energie, mai ales dacă ai un cuptor și un aragaz electric. În general, cuptoarele electrice sunt responsabile pentru aproximativ 3% din consumul lunar de energie electrică.

5. Mașina de spălat vase: 2%

Mașina de spălat vase necesită o cantitate relativ mică de energie electrică. În general, aceasta reprezintă aproximativ 2% din totalul consumului lunar.

Concluzie

Acum știi care este electrocasnicul mic care consumă mult curent, pe lângă celelelate electrocasnice, și tot ceea ce ai de făcut este, fie să le folosești ceva mai rar, fie să le scoți din priză după utilizare. În acest fel reduci consumul și, implicit, reduci și costurile de pe factura ta de energie.