Electrocasnicul care dă contorul peste cap. Românii îl folosesc în fiecare zi, de asta au facturi mari la curent
Experții în energie au anunțat care este electrocasnicul care dă contorul peste cap. Românii îl folosesc în fiecare zi, iar acesta este motivul pentru care au facturi mari la curent. Nu este mașina de spălat, așa cum mulți s-ar aștepta, nici măcar frigiderul. Așadar, cum poți să faci economie la curent, vezi un pic mai jos.
Care este electrocasnicul pe care ar trebui să-l folosești mai puțin. Doar așa faci economie la factura de curent
De regulă, consumul de energie electrică al unui televizor pe oră, cu o diagonală de circa 106 centimentri, este cuprins între 80 și 220 W/oră, în funcție de tipul acestuia, informează experții în energie. Eficiența televizorului ține în primul rând de tehnologie, iar, în al doilea rând, de firma care l-a produs.
În trecut, seturile voluminoase de tuburi catodice (CRT) erau ceea ce majoritatea oamenilor aveau în locuințele lor, însă astăzi există o serie de seturi mai elegante, care sunt capabile să ne ofere imagini de o calitate excepțională. Astfel, dacă un televizor cu tehnologia LED consumă 80 w/oră, cel plasmă contribuie și mai mult la factura la energie, adică în jur de 229 w/oră.
Puterea de consum în funcție de tipul televizorului
Dimensiune LCD Plasmă LED
30 inci 60 wați 150 wați 50 wați
42 inci 120 wați 220 wați 80 wați
50 inci 150 wați 300 wați 100 wați
Pentru a calcula, de fapt, câți bani se cheltuie pe lună cu televizorul, trebuie să estimați câte ore stă acesta deschis, în afară de consumul din orele când este doar în priză și nu funcționează. Astfel, consumul trebuie convertit în kW/oră, apoi multiplicat cu orele, apoi cu valoarea kW din abonamentul încheiat cu furnizoriul.
Pentru a converti wați în kilowați, împărțiți puterea la 1.000:
220 wați / 1000 wați = 0,22 kilowați
Acum, veți multiplica kilowatul cu orele cât este utilizat televizorul. Presupunem că acesta funcționează 20 de ore pe zi.
0,22 kilowați x 20 ore = 4,4 kilowați-oră
În final, se înmulțește totalul de kilowați-oră cu prețul din abonament
4,4 kilowatti-oră x X lei = Y
Pe de altă parte, românii care vor să facă economie la factura de curent trebuie să renunțe la becurile normale din locuințe și să apeleze la cele economice, chiar dacă diferența de preț este una mare.
Comparație între becurile tradiționale și cele economice
Becurile au cunoscut o revoluție tehnologică în ultimii ani, de la clasicele becuri incandescente. Pe piață sunt disponibile becurile economice CFL, care au un consum mai redus de 4-5 ori față de cele tradiționale, dar și becurile cu LED, care sunt mai scumpe, dar mult mai efeciente în timp.