Efectele crizei de locuri la ATI din București: Trei pacienți cu COVID-19, intubați, au fost transportați de urgență cu o aeronavă la Sibiu

Efectele crizei de locuri la ATI din București: Trei pacienți cu COVID-19, intubați, au fost transportați de urgență cu o aeronavă la Sibiu
Pacienți intubați, transportați de urgență la Sibiu

În contextul în care cazurile de COVID-19 cresc foarte tare de la zi la zi, spitalele din toată țara au rămas fără locuri la Terapie Intensivă. Ieri seară, trei pacienți în stare foarte gravă au fost tranportați din București la Sibiu cu un elicopter SMURD.

Spitalele din România nu mai fac față pacienților COVID-19

Cei trei pacienți intubați au ajuns la Spitalul Militar din Sibiu, acolo unde rămăseseră doar trei locuri disponibile. Potrivit autorităților din Sibiu, ultimele patru locuri libere din oraș se află la Spitalul de Pediatrie Sibiu și încă un loc la SCJU Sibiu.

În urmă cu puțin timp, Beatrice Mahler, managerul Spitalului „Marius Nasta”, a avertizat cu privire la terorarea care va avea loc în spitalele din țară, situație datorată exploziei de cazuri de COVID-19.

Dacă săptămâna trecută au fost transferați la Sibiu doi pacienți din București, ieri seară numărul a crescut, ajungând la 3.

Beatrice Mahler a povestit la Digi24 că în Spitalul „Marius Nasta” s-au eliberat trei locuri sâmbătă, iar la interval de 20 de minute au fost deja ocupate.

„Din păcate, este o criză de locuri în secțiile de terapie intensivă și dacă în acest moment vorbim de criză de locuri în terapie intensivă și în secții, mă gândesc cu îngrijorare la ce înseamnă săptămâna viitoare, uitându-mă puțin în urmă la numărul de cazuri confirmate în București în această săptămână.

La un calcul minim, în funcție de datele statistice pe care le avem, 20 la sută dintre pacienții internați necesită internare, adică vom avea nevoie de aproape 1.000 de locuri în spitale și un minim de 200 de locuri în terapie intensivă pentru București, în săptămâna viitoare, dacă regula statistică pe care o cunoaștem – și s-a verificat de atâtea ori – rămâne valabilă”, a subliniat dr. Beatrice Mahler.

Aceasta a mai atras atenția vizavi de situațiile critice pe care medicii le pot întâmpina, având în vedere imposibilitatea de a trata pacienții.

Într-o situație disperată se află și Spitalul Municipal „dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara, singura unitate medicală destinată tratării exclusive a pacienţilor bolnavi de COVID-19 din județ. Aici, toate cele 14 paturi de la ATI au fost ocupate.

Ce trebuie să facă românii de sărbători

Medicul Beatrice Mahler a făcut un apel către cetățeni, prin care îi roagă să fie prudenți și să evite întâlnirile cu prietenii și familia. Managerul de la “Marius Nasta” le sugerează cetățenilor să găsească cele mai sigure moduri de a ține legătura cu cei dragi, fără a-I pune în pericol.

„Cu toții ne dorim sărbători în familie și cu siguranță le vom petrece anul viitor, după ce 70 la sută dintre noi vom fi vaccinați, însă anul acesta va trebui să regândim sărbătorile într-un mod în care familia apropiată să fie aproape de noi, iar pe ceilalți să-i simțim aproape prin alte mijloace de comunicare, pe care în acest an vrând-nevrând le-am adoptat.

Este mult mai sigur așa, este mult mai sigur dacă vrem să fim lângă bunicii noștri și lângă părinții noștri și anul viitor, pentru că este important să rămânem sănătoși și, din păcate, încă în acest moment nu avem altă soluție decât distanța fizică”, a spus aceasta, potrivit Digi24.