Pesta porcină a făcut ravagii în România atât în inventarul proprietarilor care vând în magazine, cât și în gospodării. Ce efecte are însă carnea infestată cu pestă porcină?
În momentul în care un focar de pestă porcină africană a fost confirmat în apropierea unei ferme sau unei gospodării cu porci, aceștia trebuie uciși. Cel mai des sunt arși. Deși printre porcii bolnavi pot fi și unii sănătoși, riscul de răspândire a virusului e prea mare și nu e justificat.
Există însă o teamă nejustificată față de acest virus. Cumva, e fundamentată pe efectele pe care le are față de profitul crescătorilor de porci. Vorbim de zeci de mii de porci uciși în ultima lună în încercarea de-a opri răspândirea.
Virusul de pestă porcină africană rezistă la temperaturi scăzute. Astfel, păstrarea cărnii la congelator nu distruge acest virus. Totuși, virusul de pestă porcină e distrus la căldură. Asta înseamnă că prin gătire dispare riscul. De exemplu, la o temperatură de 56 de grade Celsius, pentru un timp de 70 de minute, virusul devine inactiv. La 60 de grade Celsius sau mai mult, inactivitatea se va declanşa în 20 de minute (sau mai puțin).
Dacă te decizi să consumi carne de porc bolnav, nu te expui niciunui pericol. Atunci, te întrebi, de ce sunt porcii sacrificați prin incinerare sau îngropare. Ei bine, e încercarea de-a opri răspândirea bolii și să fie limitate pierderile.
Specialiștii nu recomandă însă consumul de carne de porc bolnav de pestă porcină. Din punct de vedere alimentar carnea de la animalul bolnav este compromisă. Dacă cumva o consumi accidental, nu păţeşti nimic. Totuși, vizual nu-i deloc plăcută, e infiltrată hemoragic și splina, de exemplu, e aproape neagră la culoare.
În cazul porcilor domestici, primele simptome remarcate sunt o abatere. Animalul stă retras şi nu mai consumă mâncare, combinat şi cu o hipertermie. Boala se răspândeşte prin sânge în tot organismul şi produce starea de boală septicemică. Afectează întregul organism, organele şi sistemul sanguin, şi provoacă semne hemoragice (vizibile ca pete roșii). Are o perioadă de incubare de patru până la opt zile.