Efect advers nou după vaccinarea anti-covid-19. Apare doar la femei de data asta

Efect advers nou după vaccinarea anti-covid-19. Apare doar la femei de data asta
Noi efecte secundare după vaccinarea anti-covid

Atunci când mergeți să vă vaccinați anti-covid sunteți avertizați cu privire la posibilele efecte secundare. Unele dintre ele pot fi febră, cefalee, dureri de braț pentru o zi sau două după aceea. Recent specialiștii au descoperit un nou efect secundar, dar numai la femei.

Noi efecte secundare după vaccinarea anti-covid

După cum deja se știe, după prima și chiar a doua doză de vaccin anti-covid pot apărea efecte secundare. Unele dintre ele pot fi ușoare, altele pot avea o natură mai gravă. Conform noilor cercetări au apărut și alte efecte secundare, dar de data asta apar numai la femei.

Femeile din întreaga lume au început să întrebe online dacă perioadele de ciclu, grele sau dureroase ar putea fi o reacție nelistată la vaccin. Conform mai multor relatări din spațiul virtual au apărut modificări ale ciclului menstrual la femeile care s-au vaccinat, fie cu prima, fie cu a doua doză de vaccin.

Dr. Kate Clancy, antropolog medical, a împărtășit pe Twitter experiența ei despre o perioadă neobișnuit de grea care a urmat vaccinului Moderna. După relatare medicul a primit zeci de comentarii cu simptome similare.

”Nu știm încă dacă vaccinul provoacă aceste modificări, nu a fost studiat. Este posibil ca femeile după vaccinare să fie mai susceptibile să observe sau să atribuie modificări, în special după ce au auzit despre experiențele altora.”, declară Dr. Kate Clancy.

Posibilele legături ale vaccinurilor cu problemele de menstruație

Deși legătura nu este dovedită, există motive logice pentru care vaccinul ar avea efecte secundare și modificări ale perioadelor de ciclu. Dar aceste modificări nu sunt ceva de îngrijorat, spun specialiștii în reproducere. Deși perioadele dureroase sau neașteptate pot fi tulburătoare, nu sunt un semn al vreunui rău pe termen lung.

”Căptușeala uterului face parte din sistemul imunitar. De fapt există celule imune în aproape fiecare parte a corpului. Celulele imune joacă un rol în construirea, menținerea și descompunerea mucoasei uterului. Acesta se îngroașă pentru a se pregăti pentru o sarcină, și apoi se varsă sub formă de ciclu menstrual dacă oul nu este fertilizat.

După vaccinare, o mulțime de semnale chimice care pot afecta celulele imune circulă în tot corpul. Acest lucru ar putea provoca căptușeala uterului și ar putea duce la rupere sau la perioade de ciclu anterioare.”, a explicat dr. Male, conform BBC.

Acest lucru nu înseamnă că există vreo legătură cu avorturile spontane, mai spune specialistul. Totuși, în timpul sarcinii, diferite procese mențin mucoasa uterului, inclusiv prezența placentei, organul care leagă fătul de aportul de sânge al mamei sale.

Specialiștii spun că noile efecte secundare sunt temporare

Există atât dovezi din vaccinurile antigripale, cât și din cele ale HPV că pot avea efecte secundare temporare asupra ciclului menstrual. Dar nu există efecte secundare pe termen lung. În ultima vreme au tot apărut afirmațiile nefondate despre vaccinuri și fertilitate.

În timp ce aceste schimbări nu ar trebui să fie îngrijorătoare, specialiștii subliniază necesitatea studiilor privind efecte secundare ale vaccinului asupra perioadelor de ciclu, astfel încât femeile să știe la ce să se aștepte.

”Există o problemă aici despre cât de des este ignorată sănătatea femeilor. Ați putea fi îngrijorat de faptul că ceva neplăcut se întâmplă cu corpul dumneavoastră, când tot ceea ce experimentați a fost o febră tipică post-vaccin. Acest lucru este exact la fel cu neregulile menstruale.”, a mai explicat dr. Male.

Specialiștii recomandă ca orie femeie observă sângerări neobișnuite să ia în considerare contactarea medicului lor. Aceiași specialiști au încurajat femeile să se gândească la raportarea oricărei preocupări sau posibile efecte secundare.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI