Educația suferă schimbări majore. Sorin Cîmpeanu a anunțat cine va promova 2 ani de studii într-un an şcolar

Educația suferă schimbări majore. Sorin Cîmpeanu a anunțat cine va promova 2 ani de studii într-un an şcolar
Întâlnirile cu sindicatele din învățământ

Cine va promova 2 ani de studii într-un an şcolar? Reforma în Educație, propusă de Sorin Cîmpeanu, prin proiectul de lege, aduce și alte modificări importante. Una din aceste modificări este modul de promovare a unor elevi, pe criterii de excelență. Printre aceste moduri apare și cel de a promova 2 ani de studii într-un an şcolar. Informațiile au fost făcut astăzi de ministrul Cîmpeanu, într-un comunicat emis public.

Reforma în Educație aduce și alte modificări importante. Cine va promova 2 ani de studii într-un an şcolar?

În ultimele zile, la Ministerul Educației s-au desfășurat întâlnirile privind dezbaterea publică pe marginea noului proiect de lege. În afară de lucrurile deja anunțate, Sorin Cîmpeanu publică astăzi pe pagina sa de Facebook noi modificări regăsite în proiectul legii Educației în învățământul preuniversitar. Ministrul vorbește de criterii de excelență, când vine vorba de elevi, de admiterea în clasa a IX-a, fără examen la anumite instituții de învățământ, pe baza unor noi criterii, dar și despre cine va promova 2 ani de studii într-un an şcolar.

„4. Absolvenții clasei a VIII-a pot fi înscriși în clasa a IX-a fără susținerea evaluării naționale sau a concursului de admitere la colegiul național și peste numărul maxim de elevi cuprins în respectiva formațiune/clasă, dacă au obținut, pe parcursul gimnaziului, premiul I la etapa națională a olimpiadelor școlare organizate și finanțate de Ministerul Educației sau au obținut premiile I, II sau III la competiții internaționale recunoscute de Ministerul Educației.

5. Sistemul de educație susține și motivează excelența în învățare în sensul atingerii maximumului de potențial al fiecărui elev, excelența în predare, stimularea modelelor de bune practici din rândul cadrelor didactice, dar și excelența instituțională.

6. Centrul Național pentru Excelență va iniţia acţiunile de identificare şi promovare a elevilor capabili de excelență, va elabora și asigura implementarea unor programe de parteneriat cu diverse instituţii din ţară şi străinătate, cu organizaţii neguvernamentale, cu comunitatea locală în scopul îmbunătăţirii condiţiilor şi resurselor necesare educării diferenţiate a elevilor capabili de excelență.

7. Se vor aloca resursele necesare pentru organizarea activității de pregătire a loturilor olimpice naționale/judeţene/ale municipiului Bucureşti.

8. Elevii capabili de excelență pot promova doi ani de studii într-un an şcolar la decizia unităţii de învăţământ, pe baza unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educaţiei.”, scrie Sorin Cîmpeanu pe Facebook.

Întâlnirile cu sindicatele din învățământ

Ultimele întrevederi cu sindicatele a avut loc pe 21 și 22 iulie, la Ministerul Educației. Au fost dezbateri pe marginea acestui proiect de lege. Din surse, reprezentanți ai cadrelor didactice din Palatele și cluburile copiilor din țară au fost prezenți la aceste întâlniri.

Aceștia spun că propunerile sindicatelor, ce-i reprezintă pe cei 3.000 de profesri din aceste instituții, au fost luate în considerare, cel puțin declarativ.

La dezbatere au mai participat Alianța „O Voce pentru Educație”, inițiatorii, de fapt, al acestui proiect de lege. Au fost prezenți și cei din Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Națională Sindicală „Alma Mater”.