Edi Iordănescu poate fi demis din postul de selecționer după doar 8 luni. În ce condiții va fi posibil

Edi Iordănescu poate fi demis din postul de selecționer după doar 8 luni. În ce condiții va fi posibil
Pentru Edi Iordănescu primul test major ca selecționer vor fi partidele din Liga Națiunilor

Edi Iordănescu poate fi demis din postul de selecționer după doar 8 luni. Tehnicianul de 43 de ani a fost anunțat drept noul antrenor al naționalei României, marți, într-o conferință de presă ce a avut loc la sediul FRF. Fostul antrenor de la CFR Cluj și FCSB va fi cel de-al 44-lea selecționer din istoria primei reprezentative a țării noastre. Edi Iordănescu are un contract ce se întinde, în principiu, până în 2024. Cu toate acestea, el poate fi demis și după doar 8 luni, în septembrie, conform deja faimosului „obiectiv secundar”.

Edi Iordănescu poate fi demis din postul de selecționer după doar 8 luni

Edi Iordănescu poate fi demis din postul de selecționer după doar 8 luni. Tehnicianul de 43 de ani a fost anunțat, marți, drept noul antrenor al echipei naționale. El îi ia locul lui Mirel Rădoi care a renunțat la banca tricolorilor la finalul lunii noiembrie.

Edi Iordănescu preia naționala la aceeași vârstă ca și tatăl său, Anghel Iordănescu. „Generalul” și-a început primul mandat în 1993, conducând „Generația de Aur” la două Campionate Mondiale, cele din 1994 și 1998. Pentru Edi Iordănescu, obiectivul principal va fi calificarea la Euro 2024, ce va avea loc în Germania. Dar, marea găselniță a contractului îl constituie „obiectivul secundar”, ce este legat de performanțele din Liga Națiunilor, obiectiv refuzat de Ladislau Boloni. Acest lucru a fost subliniat și de președintele FRF, Răzvan Burleanu.

„Dincolo de clauzele de confidențialitate, contractul se întinde pentru următoarele două campanii de calificare, Liga Națiunilor și Euro. Se va prelungi automat. Ne-am dori să se întindă pe următorii 2 ani și jumătate. Obiectivul principal este calificarea la Euro 2024, dar și unul secundar, câștigarea grupei din Liga Națiunilor”, a spus Răzvan Burleanu, marți, la conferința de presă de la FRF.

În ce condiții va fi posibil

Edi Iordănescu a întărit, la rândul său, declarația lui Burleanu, spunând că i se pare un obiectiv firesc.

„Obiectivul este calificarea la Campionatul European, dar există şi unul intermediar, ceea ce înseamnă Liga Naţiunilor. Şi din punctul meu de vedere e un obiectiv firesc, pentru că el afectează într-o manieră importantă tragerea la sorţi şi şansele de a ne califica. Obiectiv intermediar înseamnă un loc anume în Liga Naţiunilor şi vă spun sincer că ţinta este locul întâi în grupă.

Eu am văzut deja şi un număr de meciuri cu fiecare adversar din grupă (n.r. – Bosnia-Herţegovina, Finlanda, Muntenegru) şi pot spune că ţintim primul loc, pentru că aceasta este mentalitatea corectă. Cred că va fi o grupă echilibrată, însă am mare încredere în potenţialul fotbalistului român şi în marja de creştere a echipei naţionale”, a spus Edi Iordănescu la aceeași conferință de presă.

Liga Națiunilor, primul mare test al noului antrenor al naționalei

Partea interesantă este că FRF îl poate demite pe Edi Iordănescu, dacă naționala nu ocupă măcar unul dintre primele două locuri în grupa de Liga Națiunilor. Nici locul 2 nu va garanta continuarea pe banca tehnică, dar atunci vor fi luate în considerare și alte semnale legate de prestația echipei și de perspectivele acesteia.

„Obiectivul principal va fi locul 1. Există şi posibilitatea locului 2, dar în acest caz sper ca semnalele să fie foarte bune pentru viitor. În situaţia în care naţionala ar termina pe locul 3, atunci ne vom așeza, vom face o analiză și vom vedea în ce condiții putem să continuăm”, a mai spus Edi Iordănescu, pe acest subiect.

Elevii lui Edi Iordănescu vor avea un adevărat tur de forță în luna iunie când se vor disputa 4 dintre cele 6 partide ale grupei din Liga Națiunilor. Pe 4, 7, 11 și 14 iunie vor avea loc meciurile contra Muntenegrului, Bosniei, Finlandei, precum și returul cu muntenegrenii.

Celelalte două întâlniri sunt programate pe 23 și 26 septembrie. În cazul în care nu va ocupa unul din primele două locuri din grupă, Edi Iordănescu va sta la mâna FRF, ce îl va putea demite după doar 8 luni de mandat.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI