Din cauza încălzirii accentuate a vremii, meteorologii au anunțat că există risc mare de avalanşă la munte, la altitudini de peste 1800 de metri. Și salvamontiștii au emis un avertisment și au montat panouri de avertizare. Ce zone sunt periculoase pentru turiștii care vor să meargă la munte!
În această perioadă, ANM a anunțat că este risc mare de avalanșă în Munţii Ţarcu-Godeanu, la peste 1800 de metri altitudine. Conform meteorologilor, riscul de avalanșă este mare, fiind cotat cu 4 pe o scară de la 1 la 5. Turiștii care vor să petreacă câteva zile de relaxare la munte trebuie să țină cont de aceste avertismente.
De vineri seară, 9 februarie 2024, începând cu ora 20.00, riscul de producere a unor avalanşe la altitudini de peste 1800 de metri este de 4 din 5. Totul se datorează temperaturilor ridicate din ultimele zile.
„La peste 1800 m: În primele două zile ale acestei săptâmâni, au fost precipitații însemnate, predominant ninsori, ce au depășit local 60-70 l/mp. Pe fondul vântului intens din NV, ce a avut și peste 120 km/h, o parte însemnată din zăpadă a fost spulberată și depusă pe văile și zonele adăpostite, unde erau prezente depozite vechi însemnate.
Stratul depus atunci, de până la 40-50 cm, are rezistență scăzută și aderență slabă cu cel vechi de dedesubt. În zona crestelor se întâlnesc cornișe și plăci de vânt, care se pot rupe ușor la orice fel de supraîncărcări. Atât spontan, dar mai ales la supraîncărcări, sunt condiții favorabile pentru declanșarea unor avalanșe de dimensiuni medii și mari. Riscul declanșării avalanșelor se va menține mare (4)”, transmit meteorologii.
Citește și: Cum va fi vremea de 1 Mai. La ce să se aștepte cei care vor să iasă la iarbă verde
De asemenea, risc de avalanşă însemnat, 3 din 5, există și în Munții Făgăraș, Rodnei, Bucegi și Parâng-Șureanu. Cu toate acestea, stratul de omăt măsoară 120 cm la Bâlea-Lac, 113 cm la Vârful Călimani și 118 cm la Vârful Țarcu.
În ultimele zile, vremea s-a încălzit brusc. Au fost chiar și temperaturi de 20 de grade Celsius în unele zone ale țării.
„Într-adevăr, consemnăm, începând din 5 februarie, recorduri ale valorilor zilnice, atât la nivelul temperaturilor minime, cât și maxime. De pildă, ieri, 122 de stații meteorologice din cele 168 aflate în rețeaua națională de specialitate au înregistrat cele mai ridicate valori ale temperaturilor maxime pentru o zi de 6 februarie,
La două stații acestea sunt considerate chiar recordul lunare, cu 22,6°C la Drăgășani și 21,7°C la Stolnici, iar în această dimineață 62 de stații meteorologice, din nou, temperaturi minime zilnice, cele mai ridicate pentru dimineață de 7 februarie.
Și vorbim, până la sfârșitul acestei săptămâni, de valori care nu vor va fi diferențiate de la o zi la alta semnificativ, pentru că vom conta pe un ecart între opt până la 19-20°C în continuare, în sudul Olteniei, în Muntenia, chiar și în partea de sud-est a țării, în Dobrogea, duminică 21° C, cu maximă, inclusiv în Capitală, de 20-21°”, a spus Elena Mateescu, director ANM.
Potrivit meteorologilor, românii nu scapă de ninsori și nici nu vine primăvara în termometre! În perioada 16-21 februarie 2024, temperaturile vor scădea semnificativ pe întreg teritoriul României. Maximele nu vor mai depăși ziua 8 grade Celsius, iar pe timpul nopții vom înregistra valori negative. Mai mult decât atât, vom avea parte de precipitații, dar și de ninsori abundente.
Citește și: Primăvară în toată regula, în România. Zonele în care vor fi chiar peste 22 de grade