E oficial. Ce trebuie să faci dacă vrei să te vaccinezi anti-covid-19

de: Ștefan R. Apostol
19 12. 2020

Conform declarației Președintelui Klaus Iohannis, campania de vaccinare anti-covid începe din 27 decembrie. Deja au fost stabilite planurile de vaccinare la nivel național. Detaliile au fost date publicității și de Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19.

Începe campania de vaccinare anti-covid

Primele doze de vaccin anti-covid vor ajunge în câteva zile în România, iar primii vaccinați vor fi cadrele medicale. Ulterior, vor fi urmate de persoanele trecute de 70 de ani. Este important de știut care vor fi beneficiile vaccinării anti-covid, dar care sunt și posibilele efecte secundare ce vor urma după vaccinare.

Este firect ca unii oameni să fie îngrijorați să se vaccineze acum că un vaccin anti-covid este disponibil. În timp ce mai multe vaccinuri sunt dezvoltate cât mai repede posibil, procesele și procedurile de rutină rămân în vigoare pentru a asigura siguranța oricărui vaccin autorizat sau aprobat pentru utilizare. Siguranța este o prioritate absolută și există multe motive pentru a vă vaccina, spun cei de la CNCAV.

Vaccinarea anti-covid vă va ajuta să nu vă infectați

Toate vaccinurile anti-covid care sunt în curs de dezvoltare sau care sunt distribuite sunt evaluate cu atenție în cadrul studiilor clinice și au fost autorizate sau aprobate numai ddupă ce s-au constatat rezultate notabile. Există deja o bază a ceea ce știm despre vaccinurile pentru alte boli și a datelor timpurii din studiile clinice.

Astfel că, experții consideră că administrarea unui vaccin anti-covid vă poate ajuta, de asemenea, să  împiedice  îmbolnăvirea gravă, chiar dacă aveți COVID-19.

Vaccinarea personală poate proteja, de asemenea, persoanele din jur, în special persoanele cu risc crescut de boală severă de COVID-19. Experții continuă să efectueze mai multe studii despre efectul vaccinării anti-covid.

Se fac analize asupra gravității bolilor cauzate de COVID-19, precum și despre capacitatea sa de a împiedica oamenii să răspândească virusul care cauzează COVID-19.

Vaccinarea COVID-19 este o modalitate mai sigură de a ajuta la imunizare

După cum deja se știe, COVID-19 poate avea complicații grave. Aceste complicații pun viața în pericol și nu există nicio modalitate de a ști cum vă va afecta COVID-19. Și dacă te îmbolnăvești, ai putea răspândi boala la prieteni, familie și la alții din jurul tău.

Testele clinice ale tuturor vaccinurilor au arătat că sunt sigure și eficiente înainte să fi fost autorizat sau aprobat pentru utilizare. Beneficiile cunoscute și potențiale ale unui vaccin anti-covid trebuie să depășească riscurile cunoscute și potențiale ale vaccinului pentru utilizare.

Distribuirea vaccinului Pfizer-BioNTech COVID-19 s-a făcut în Statele Unite, în Marea Britanie, și va urma și în România. Acest vaccin a fost dezvoltat pentru a preveni COVID-19 la persoanele cu vârsta de 16 ani și peste.

La fiecare persoană se va acorda o doză de 2 vaccinuri la intervale de timp diferit, între cele două perioade urmărindu-se dacă apar efecte secundare. În cazul pacienților care deja au avut COVID-19, specialiștii recomandă vaccinarea pentru a crește imunizarea.

Informații utile pentru cei ce vor să se vaccineze

În România, conform CNCAV, în perioada campaniei, toate datele personale ale pacienților vor intra sub incidența prelucrării datelor cu caracter personal, și nu vor fi făcute public. Înscrierea la vaccinare se va face printr-o platformă digitală, unde datele personale vor fi protejate. Multe informații utile despre campania ce va începe pe 27 decembrie, găsiți pe site-ul instituției guvernamentale, CNCVA.

După vaccinare fiecare persoană vaccinată anti-covid va primi o atestare a acestui lucru, și va conține următoarele date:

  • numele și prenumele persoanei vaccinate,
  • data nașterii,
  • vârsta,
  • județul de domiciliu,
  • număr și serie CI,
  • doza 1 vaccin (tip vaccin, produs, serie/lot, data expirării),
  • doza 2  vaccin (tip vaccin, produs, serie/lot, data expirării),
  • date despre centrul de vaccinare (nume centru de vaccinare,
  • județ,
  • medic coordonator/vaccinator),
  • semnătura electronică a Registrului Electronic Național al Vaccinărilor.