E oficial. Ce legătură există între vaccinul AstraZeneca și trombozele, conform specialiștilor EMA

E oficial. Ce legătură există între vaccinul AstraZeneca și trombozele, conform specialiștilor EMA
Evaluarea EMA a vaccinului AstraZeneca a fost departe de a fi terminată

Scandalul din jurul efectelor secundare generate de vaccinul AstraZeneca continuă. Un înalt oficial al EMA, Marco Cavaleri, a declarat că există o legătură între vaccin și cazurile de cheaguri de sânge. Aceste cazuri au apărut după ce pacienții au făcut prima doză de vaccin. Italia a fost primul stat european care suspenda vaccinările. A fost urmată apoi și de alte state, printre care și România. Cazurile erau atribuite unui anumit lot de vaccin, care ulterior a fost reactivat și s-a continuat vaccinarea populației.

Marco Cavaleri certifică legătura dintre vaccinul AstraZeneca și tromboze

Într-un interviu acordat ziarului italian Il Messaggero, Marco Cavaleri, șeful strategiei vaccinurilor de la EMA, a spus că este „clar că există o legătură cu vaccinul”, dar există încă incertitudine cu privire la ceea ce a provocat exact o astfel de reacție. Printre persoanele mai tinere vaccinate există un număr mai mare de cazuri de tromboză cerebrală, comparativ cu populația generală.

Această afirmația a medicului Marco Cavaleri a cam pus pe jar autoritățile statelor. Mai ales acolo unde vaccinul AstraZeneca a fost introdus în campania de vaccinare. Marco Cavaleri a sugerat că instituția pe care o reprezintă, EMA, ar trebui să facă o declarație cu privire la situație cât mai repede cu putință.

EMA a insistat încă de săptămâna trecută că „legătura cauzală cu vaccinul nu este dovedită”. După această declarație instituția continuă să recomande oamenilor să profite de oportunitatea de a se vaccina.

Beneficiile vaccinului AstraZeneca depășesc riscurile de efecte secundare”, declara EMA pe 31 martie. Unele țări au întrerupt sau restricționat utilizarea vaccinului la anumite grupuri, inclusiv Germania, Franța, România și Canada.

OMS a declarat că beneficiile depășesc riscurile, în timp ce AstraZeneca a declarat în martie că vaccinul său este eficient la 76% în prevenirea infecțiilor simptomatice într-un studiu din SUA și că studiile nu au indicat riscuri mai mari de coagulare.

Evaluarea EMA a vaccinului AstraZeneca a fost departe de a fi terminată

Afirmația îi aparține aceluiași Marco Cavaleri, oficial al EMA, în același interviu acordat publicației intaliene Il Messaggero. Marco Cavaleri nu face altceva decât să pună sub semnul întrebării studiile publicate de AstraZeneca, înainte de distribuirea în masă a vaccinului.

”În opinia mea, putem spune acum, este clar că există o legătură cu vaccinul. Cu toate acestea, ce cauzează această reacție, încă nu știm. Aceste tromboze cerebrale cu deficit de trombocite par a fi principalul eveniment de investigat.

În următoarele câteva ore vom spune că conexiunea există, dar trebuie totuși să înțelegem cum se întâmplă acest lucru. Va fi nevoie de o muncă foarte minuțioasă pentru a înțelege dacă raportul risc-beneficiu este în favoarea vaccinului pentru toate vârstele.”, a declarat Marco Cavaleri.

Decesele legate de coronavirus la nivel mondial au depășit marja de 3 milioane marți, potrivit unei evaluări a agenției de știri Reuters. Câteva țări europene se confruntă cu un al treilea val de virus. Din păcate a crescut și presiunea asupra programelor de vaccinare.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI