Medicii din România le-au transmis un mesaj important tuturor persoanelor care au împlinit vârsta de 50 de ani. Cei care au trecut de jumătatea vieții trebuie să facă un anumit set de analize, pentru a preveni apariția anumitor boli și afecțiuni grave. Despre ce este vorba.
Femeile și bărbații trecuți de 50 de ani sunt nevoiți să își facă anual analizele și să trateze acest aspect al vieții cu simț de răspundere.
Reprezentanții sexului puternic trecuți de prima tinerețe sunt tot mai expuși unui risc crescut de boli, susțin cadrele medicale de specialitate.
Un studiu realizat pe un eșantion de 5.700 de bărbați arată care sunt cele mai frecvente analize pe care persoanele care au trecut de 50 de ani ar trebui să le facă cel puțin o dată pe an.
Aceste investigații le sunt de real ajutor medicilor, pentru ca aceștia să poată detecta, din timp, anumite probleme. Iată care sunt cele mai importante examene medicale:
Experții din domeniul medical susțin că doctorii pot depista, din timp, probleme precum un dezechilibru al hormonilor tiroidieni, deficiențe de nutrienți, prediabet și multe alte afecțiuni.
Hormonii tiroidieni ajută la reglarea metabolismului și a nivelului de energie. Pe măsură ce o persoană înaintează în vârstă, este posibil ca glandele tiroide să nu mai producă suficienți hormoni.
În aceste cazuri, tiroida poate deveni hiperactivă. Analizele observă nivelul hormonului de stimulare a tiroidei (TSH) și al tiroxinei libere (FT4). Ce alte boli pot apărea, susțin specialiștii:
„Pe măsură ce îmbătrâniți, riscul apariției bolilor de inimă crește, așa că este important să vedeți dacă sunteți expus riscului de a dezvolta cheaguri de sânge. Asta fac aceste analize.
Ele arată dacă sângele se coagulează prea repede sau dacă aveți sânge mai subțire, ceea ce vă expune riscului de sângerări sau infecții. Dacă luați anticoagulante, trebuie să faceți un test INR de mai multe ori pe an.
Este voba de testul peptidei natriuretice a creierului (BNP). BNP este o moleculă de proteine de 32 de aminoacizi care este generată de precursorul cunoscut ca proBNP în musculatura ventriculară.
Acțiunile normale ale peptidelor natriuretice sunt de a ajuta inima să se ocupe de starea supraîncărcării și întinderii volumului. BNP este o moleculă biologic activă și provoacă natriurizare, vasodilatație și diureză, toate conducând la ameliorarea relaxării miocardice.”, notează cei de la satmareanul.net.