”E foarte posibil ca școala să nu înceapă”. Cine face anunțul trist cu fix o lună înainte de noul an școlar

”E foarte posibil ca școala să nu înceapă”. Cine face anunțul trist cu fix o lună înainte de noul an școlar

Pe lângă epidemia de coronavirus, începerea anului școlar 2020-2021 este pusă serios sub semnul întrebării, dacă Guvernul nu va majora salariile în învăţământ de la 1 septembrie, informează Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

”E foarte posibil ca școala să nu înceapă”. Cine a făcut anunțul trist cu fix o lună înainte de începerea noului an școlar

Guvernul Orban a propus ca salariile profesorilor să nu mai fie mărite în acest an așa cum ar fi trebuit, ci ca acestea să fie crescute anul viitor. Conform FSLI, anunţul autorităţilor este surprinzător, având în vedere că înalţi demnitari din Guvernul României au afirmat că în Legea bugetului de stat pentru anul 2020 sunt cuprinși banii necesari pentru această majorare.

Cu două săptămâni înainte de începerea anului şcolar 2020-2021, Guvernul României propune, prin OUG privind rectificarea bugetară, să nu mai fie acordate majorările salariale prevăzute de lege, măsură care reprezintă o grea lovitură pentru cadrele didactice. Conform legislaţiei în vigoare, personalul didactic ar fi trebuit să primească, de la 1 septembrie 2020 o creştere salarială medie de 14%, care ar fi însemnat o suplimentare a venitului net cu aproximativ 300 de lei. Chiar şi această majorare salarială nu ar fi adus nivelul salariilor la cel îndreptăţit, având în vedere importanţa muncii prestate, asta pentru că Legea nr.153/2017 poziţionează personalul didactic mult prea jos în grila de salarizare”, se precizează în comunicat.

Profesorilor trebuia să li se adauge 300 de lei la salariu de la 1 septembrie
Profesorilor trebuia să li se adauge 300 de lei la salariu de la 1 septembrie

Profesorii, indignați de decizia Guvernului Orban

Sindicatul și-a exprimat indignarea faţă de decizia Guvernului de a amâna creşterea salarială, în condiţiile în care nu s-a vorbit nicio clipă despre imposibilitatea de a fi acordată.

În plus, înalţi oficiali anunțaseră că această creştere este prevăzută în legea bugetului de stat. “Considerăm că este o mare greşeală şi o dovadă de lipsă de respect faţă de colegii noştri, mai ales în condiţiile în care cu toţii au depus o muncă fără precedent pentru a asigura tuturor elevilor şanse egale la educaţie, în condiţiile speciale, provocate de noul Coronavirus. Amintim că pe durata semestrului al II-lea al anului şcolar trecut, efortul fizic şi intelectual al cadrelor didactice a fost foarte mare, în condiţiile în care şcoala s-a făcut online, efort care va creşte în anul şcolar viitor. De asemenea, atragem atenţia că personalul din învăţământ va fi supus unui risc major de contaminare cu COVID 19, ţinând cont că şcoala se va face faţă în faţă cu elevii”, mai spun sindicatele.

Profesorii acuză că pentru alte categorii de salariați s-au găsit bani

Nemulţumirea angajaţilor din educaţie este mare, având în vedere şi faptul că s-au găsit bani pentru majorările salariale acordate altor categorii de salariaţi. “Prin urmare, cerem Guvernului să renunţe la această decizie de a nu acorda majorarea salarială, întrucât semnalele pe care le primim din rândul colegilor noştri arată faptul că este foarte posibil ca deschiderea noului an şcolar să fie pusă sub semnul întrebării, dacă nu vor fi acordate creşterile salariale anunţate”, spun reprezentanţii sindicatelor.

Președintele FSLI, Simion Hăncescu, a precizat că guvernanţii uită că atunci când au făcut apel la angajaţii din sistemul de educaţie să se implice în noul context generat de COVID-19, toţi angajaţii au fost prezenți. “Chiar dacă ne-am temut pentru noi şi pentru familiile noastre, pentru elevi şi pentru familiile lor, nu am lăsat garda jos şi ne-am implicat în toate activităţile solicitate de Ministerul Educaţiei Naţionale. Acum, când e rândul cadrelor didactice să îşi primească drepturile, sunt pur şi simplu lăsate în aşteptare, pentru că înaintea lor sunt alţii care contează sau pentru că altele sunt priorităţile bugetare”, a spus Simion Hăncescu.

Profesorii nu vor să cheltuiască majorările la cârciumă

Profesorii consideră că este o încălcare a legii, o lipsă de asumare şi de respect față de oameni care sunt devotaţi faţă de profesia lor.

Cadrele didactice aşteaptă această majorare nu pentru a o cheltui la cârciumă, dacă ar fi să facem o paralelă cu declaraţia premierului Ludovic Orban, ci pentru a se apropia de un trai normal, la care au dreptul. Cred cu tărie că aceasta situaţie este încă o dovadă a desconsiderării unui sector de activitate întreg. Guvernul Orban trebuie să găsească soluţii să acorde majorarea salarială începând cu data de 1 septembrie 2020!”, a mai arătat Hăncescu. Măririle de salariu ar urma să aibă loc la 1 septembrie 2021.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI