Dureri în talpă, spre călcâi – de ce apar și ce afecțiuni pot ele anunța
Dureri în talpă, spre călcâi, mai sunt cunoscute în lumea medicală și ca fasceita plantară. Reprezintă un proces inflamator ce este situat la nivelul fasciei plantare. Fascia este ligamentul ce unește călcâiul cu degetele, formând în acest fel arcul piciorului. Există cazuri în care fascia este sub presiune. În astfel de moment, pot apărea mici rupturi.
Fasceita plantară o poți recunoaște după durerile resimțite în talpă. De cele mai multe ori, apar în zona călcâiului, mai ales dimineața. Dacă te ridici și mergi mult, durerea dispare în mod normal, dar poate reapărea atunci când nu ești activ. Fascia plantară este întâlnită foarte des la cei care aleargă mult. De asemenea, persoanele supraponderale se confruntă cu un risc mai ridicat de a avea această afecțiune.
Cauzele durerilor în talpă spre călcâi
Cu toate că este mai frecventă în rândul alergătorilor, nici persoanele supraponderale ce nu poartă încălțăminte adecvată nu sunt tocmai ferite de fascia plantară. Totuși, există anumiți factori ce favorizează apariția afecțiunii:
- activitățile repetitive (slujbele ce necesită mers excesiv)
- statul în picioare pe suprafețe dure pentru o perioadă lungă de timp
- anumite sporturi, de cele mai multe ori alergatul
- purtarea de încălțăminte slabe din punct de vedere calitativ
- procesul natural de îmbătrânire (fasceita plantară este mai comună la adulții ce au o vârstă medie)
- există anumite cazuri în care o simplă leziune la picior poate cauza dureri în talpă spre călcâi
Dacă ignorați durerile în talpă spre călcâi și nu vizitați un medic specialist, durerile se pot agrava până în punctul în care vă împiedică să vă desfășurați activitățile zilnice. Modificarea modului în care vă deplasați pentru a reduce din durere, poate cauza probleme la nivelul genunchiului, piciorului, spatelui sau șoldului.
Simptomele fasceitei plantare
Durerile în talpă spre călcâi se manifestă prin:
- durere ascuțită resimțită în zona călcâiului sau în zona mediană a tălpii
- durerea este intensă în special dimineața dar se poate simți și atunci când vă deplasați
- durerea se reduce atunci când activitatea este desfășurată dar reapare după o perioadă de odihnă, atunci când efortul apare din nou
Această afecțiune poate determina un disconfort sau o durere mai mare la nivelul piciorului, spatelui sau șoldului față de alte orice altă afecțiune. La un moment dat, sportul sau activitățile zilnice pot fi limitate din cauza durerii.
Tratament pentru dureri în talpă, spre călcâi
Există mai multe metode folosite ce pot ameliora și trata durerea provocată de această afecțiune. Majoritatea persoanelor se recuperează destul de rapid. Prin multă odihnă, tratamente ușoare, relaxare și comprese reci aplicate pe zona cu pricina, durerea dispare de cele mai multe ori. În cazul în care durerea persistă o perioadă mai lungă de timp, doctorul vă va recomanda medicamente antiinflamatorii.
De asemenea, exercițiile de întindere și întărire ajută la recuperare. Mai sunt dispozitive speciale pentru ameliorarea simptomelor. Terapia fizică alături de o terapeut specializat vă poate ajuta. El vă poate învăța o serie de exerciții pentru a întări și întinde mușchii. Terapeutul sau medicul vă poate sugera să purtați o atelă în timpul somnului. Ortezele sunt și ele indicate de către medici în astfel de cazuri.