Când au apărut primele cazuri de COVID-19 în România nu se știau prea multe despre temutul virus. În prevenție, accentul cădea pe spălarea cu regularitate a mânilor cu apă și săpun și purtarea de mănuși. Specialiștii au descoperit abia mai târziu că principala metodă de infectare o reprezintă inhalarea aerosolilor. Pe cale de consecință, purtarea măștilor de protecție a devenit principala metodă de protecție, alături de vaccinare. De curând s-a descoperit și care-i durata în care te îmbolnăvești de coronavirus în funcție de tipul de mască pe care obișnuiești să îl porți. Mai multe detalii, în continuare.
Un studiu efectuat recent de Universitatea din Minnesota arată cât timp îi ia unei persoane să se infecteze cu COVID-19, după ce a intrat în contact cu un bolnav într-un spațiu închis, în funcție de timpul de expunere și de tipul de mască pe care îl poartă fiecare.
Dacă un individ nu poartă mască de protecție în momentul în care ia contact cu un bolnav, acesta se infectează în 15 minute. Dacă poartă, în schimb, o simplă mască din pânză, iar persoana infectată nu poată deloc, cel sănătos este contaminat în 20 de minute.
Dacă o persoană poată mască chirurgicală în prezența unui infectat, contaminarea se face în 30 de minute. În cazul în care este purtată corect o mască N95, infectarea se face în două ore și jumătate de contact direct.
Riscul de infectare se reduce semnificativ dacă persoana infectată poartă, la rândul ei, mască. Dacă are una de pânză, te va infecta în circa 26 de minute (dacă și a ta este din același material). Dacă tu ai una chirurgicală te va infecta în 40 de minute, iar dacă porți corect o mască N95, infectarea se va realiza în 3,3 ore.
Citește și: Ce se întâmplă cu masca de protecție în valul 4. Raed Arafat a făcut anunțul momentului
În cazul în care bolnavul are o mască bună, însă nu o poartă corect, împărtășind în continuare aerosoli, acesta te poate infecta în 1,7 ore când porți o mască din pânză, în 2,5 ore dacă ai o mască chirurgicală și 6,25 ore dacă nici tu nu porți corect masca N95.
„Dovezile sunt clare că majoritatea măștilor chirurgicale și cele din material textil oferă o protecție limitată. Nici distanțarea, nici ridicarea de bariere între oameni nu sunt eficiente în fața aerosolilor.
Aceștia sunt particule extrem de mici ce plutesc în aer cu orele. Concentrația lor variază în funcție de numărul oamenilor din încăpere și de cât de aerisit/ventilat e respectivul spațiu“, au explicat cercetătorii, potrivit CIDRAP