După decizia CNA, Iohannis apără Realitatea TV cu un ton sumbru și câteva avertismente

de: Puiu Alexandru
17 01. 2019

Iohannis trece printr-o perioadă foarte dificilă și este complet dezamăgit de atitudinea guvernului și a diverselor autorități din capitală.

Deși ar trebui să aibă emoții referitoare la viitorul legislativ al țării, Klaus Iohannis și-a exprimat miercuri regretul pentru sancțiunile CNA din ultimele zile. În contextul în care suspendarea emisiei Realitatea TV pare să fie motivată politic, președintele țării a vrut să sublinieze cât de grave sunt manifestările de cenzură din partea unei entități care ar trebui să îndeplinească alte sarcini.

În reacțiile din presă de pe parcursul zilei de marți, 15 ianuarie, mai multe publicații s-au aruncat la o interpretare similară. În contextul în care Antena 3 a scăpat ”basma curată”, Realitatea a suferit un precedent foarte periculos. Ca referință, după 10 minute de întrerupere a emisiei, urmează o pedeapsă cu 30 de minute de întrerupere, ca în final să râmănă fără licența de transmisiune.

În cuvintele lui Iohannis, o asemenea sancțiune ”este foarte periculoasă, întrucât poate crea precedente și deschide calea abuzului de putere asupra mass-media”. Tot atunci, președintele a insistat asupra faptului că ”cenzura este inacceptabilă” într-un stat care se pretinde a fi democratic.

Întregul comunicat al Administrației Prezidențiale poate fi văzut mai jos. Acesta vine la mai puțin de 24 de ore după ce Realitatea TV a fost sancționată de CNA cu întreruperea transmisiunii pentru 10 minute din cauza modului în care a relatat evenimentele de la protestul diasporei de pe 10 august 2018.

Comunicatul Administrației Prezidențiale:

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, consideră că decizia adoptată ieri de către Consiliul Național al Audiovizualului de a suspenda temporar emisia unui post de televiziune este fundamentată pe criterii de ordin politic.

O astfel de sancțiune extremă este foarte periculoasă întrucât poate crea precedente și deschide calea abuzului de putere asupra mass-media.

Într-un stat de drept, în care libertatea de exprimare este garantată de lege și Constituție, cenzura este inacceptabilă, cu atât mai mult cu cât decizia aparține unei instituții publice autonome, a cărei menire este protejarea interesului public. Deturnarea politică de la această misiune fundamentală constituie un act de sabotare tocmai a interesului public de a se garanta pluralitatea opiniilor și abordărilor. Jurnaliștii nu trebuie pedepsiți de către cei care dețin puterea pentru că au curajul să spună adevărul.

Președintele Klaus Iohannis atrage atenția că CNA nu trebuie folosit ca un instrument de reducere la tăcere a reprezentanților mass-media care critică puterea. Asigurarea libertății de expresie a tuturor opiniilor face diferența între o democrație și o autocrație. O țară este cu adevărat democratică dacă are și capacitatea de a proteja independența presei, iar jurnaliștii trebuie să fie conștienți de misiunea lor fundamentală și să fie solidari în a-și apăra dreptul de a se exprima liber.