27 apr. 2024 | 16:00

Duminica Floriilor 2024, ce nu este bine să faci sub nicio formă. Ce trebuie să faci cu ramurile de salcie uscată

Diverse
Duminica Floriilor 2024, ce nu este bine să faci sub nicio formă. Ce trebuie să faci cu ramurile de salcie uscată
Superstiții și obiceiuri

Duminica Floriilor 2024 pică pe 28 aprilie și marchează întărea lui Iisus în Ierusalim. Această zi este foarte specială și vine înainte de Săptămâna Patimilor, ultimele zile petrecute de Iisus pe pământ înainte să învie. Această zi este marcată de câteva tradiții și obiceiuri, în special acela de a mânca pește, fiind a doua zi de dezlegare la pește din Postul Paștelui 2024.

Floriile – obiceiuri și tradiții

Anual, cu o săptămână înainte de Paște, creștinii ortdocși sărbătoresc Floriile, zis în care Iisus a intrat în Ierusalim. 

Iisus a intrat în Ierusalim pe un măgăruș și a fost întâmpinat cu flori, cu ramuri de măslin și a fost aclamat ca un împărat. 

Vezi și: Vreme cum nu a mai fost de ani de zile de Florii şi de Paşte. Avertismentul vine de la meteorologi

Floriile marchează începutul Săptămânii Patimilor și nu are o dată fixă, fiind întotdeauna în Duminica de dinaintea Învierii.

Credincioșii respectă cu sfințenie obiceiurile și tradiții asociate cu această zi. 

Pentru început, oamenii participă la Sfânta Liturghie de Florii, aducând la biserică ramuri de salcie pentru a fi sfințite.

Ei duc aceste ramuri acasă și le pun la ușile, porțile și ferestrele casei. Unii se împletesc în coronițe și le așează deasupra icoanelor pentru protecție și prosperitate.

Semnificația ramurilor de salcie, care înlocuiesc ramurile de măslin, are legătură cu legenda care spune că salcia s-a făcut punte peste un râu pentru Maica Domnului, ca să ajungă la Fiul ei. Fecioara Maria a sfințit salcia, ca mulțumire.

La sate, femeile își încing mijlocul cu crenguțe de salcie, în speranța că durerile de șale vor dispărea. În alte zone din România, ramurile de salcie sunt așezate sub pernă de către fetele nemăritate, pentru că se crede că astfel se vor mărita în anul respectiv.

Vezi și: Nume care se sărbătoresc de Florii. Cui trebuie să urezi „La mulți ani”

Mulți credincioși duc ramurile de salcie sfințite la mormintele celor dragi, ca să le prevestesc Paștele.

În această zi, mulți oameni se împărtășesc, pentru că există credința că cei care primesc Sfânta Taină își îndeplinesc orice dorință.

Duminica Floriilor 2024, ce nu este bine să fac

În Duminica Floriilor este interzis să speli sau să muncești, la fel ca în oricare altă sărbătoare cu cruce roșie.

De asemenea, nu trebuie să te speli pe cap, pentru că se spune că vei albi prematur. Dacă totuși o faci, ar trebui să folosești apă sfințită.

La miezul nopții, fetele fierb busuioc cu apă, iar dimineața se spală pe păr cu această apă, ca să le crească părul frumos și strălucitor.

Citește și: Ce semnificația are duminica de Florii. De ce avem această sărbătoare cu o săptămână înainte de Paște

Apa rămasă se toarnă la rădăcina unui păr.

În Duminica Floriile nu trebuie să lipsească peștele de pe masă. De asemenea, femeile nu trebuie să spele, să facă curat, să coasă sau să se vopsească.

Nu e bine să se planteze pomi în săptămâna dinaintea Floriilor, pentru că nu vor face roade.

Nu trebuie să te cerți cu cei din jurul tău, să ții ranchiună sau să vorbești urât. Nu trebuie să fii necumpătat, ci să fii echilibrat și smerit. 

De Florii se merge la Biserică și nu se face niciun fel de muncă. În schimb, se obișnuiește să se dea de pomană, la fel cum oamenii merg la mormintele celor dragi pentru a pune rămurele de salcie sfințită.

De asemenea, nu e bine să arunci ramurile de salcie uscată din casă până nu aduni unele noi ca să le înlocuiești. Aceste ramuri sfințite îți protejează casa de rele.

Vezi și: Sâmbăta lui Lazăr sau Moșii de Florii. Ce e bine să dai de pomană pe 8 aprilie 2023

Începând cu seara de Duminica Floriilor se fac slujbele denumite denii. Acestea au rolul de a aminti despre ultimele momente din viața lui Iisus, de la intrarea în Ierusalim până la momentul Învierii.

PlaySport
INCREDIBIL. E una dintre cele mai frumoase femei din lume, dar nimeni n-o crede când spune cu ce se ocupă. Cum face bani tânăra superbă
Ego.ro
Imaginile indecente cu Elena Udrea au ajuns pe internet! Doar iubitul o vede așa FOTO
Stirile PROTV
Bărbat din Severin, găsit mort în casă, printre mai mulți șerpi. Avea o crescătorie ilegală de reptile, printre care 3 vipere
EVZ.ro
Veste proastă pentru mulți români. Nu mai pot merge în vacanță aici
Digisport.ro
FOTO Soția unui fotbalist de la Real Madrid a ”trădat” și s-a dus la Jude Bellingham! Mesajul transmis
Adevarul
O poliţistă i-a pulverizat colegului său spray paralizant în faţă. Reacții dure: „Din păcate de asemenea mimoze și botoxate este plină poliția”
BZI.ro
Se știu semifinaliștii Asia Express 2024. Dezvăluiri incendiare din culisele emisiunii
Spynews.ro
Știrile Antena Stars. Viorel Lis se confruntă cu noi probleme de sănătate! Oana Lis este disperată: ”Mi-a părut foarte rău” / VIDEO
Sport.ro
FOTO Nimeni nu s-a mai uitat la cursă când a apărut așa! Ținuta cu care Ivana Knoll a făcut ravagii printre piloții de F1
Viva.ro
WOW! Cum arată fiica Adelinei Pestrițu la aproape 6 ani. Imagine RARĂ cu Zeny, după ce părinții au decis să nu mai publice fotografii cu ea
Impact.ro
După această imagine, a urmat un DEZASTRU! Finalul depășește orice imaginație FOTO
Stiri din Lume
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Parteneri
ULTIMĂ ORĂ: Florin Piersic a ieșit din operație! Care este stare actorului
Redactia.ro
Amestecul minune, folosit de mii de ani, cu care trebuie să-ți uzi roșiile de 3 ori în timpul verii. Recolta va fi dublă, iar legumele mari și sănătoase
Click.ro
Florin Piersic se află în stare gravă, anunță medicii de la Spitalul Foișor. Actorul are septicemie
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Cum arată adidașii Balenciaga cu care Delia face furori pe internet. Costă o avere! / FOTO
Unica.ro
Netflix a dat lovitura cu acest serial. Abonații devin dependenți
EVZ.ro
Mihai Albu, diagnosticat cu cancer! Cunoscutul designer a fost operat în urmă cu puțin timp. Primele declarații
Spynews
Halep nu scapă de ITIA. Anunțul agenției aruncă în aer circuitul WTA
Capital.ro
Trucul cu care românii păcălesc automatele de reciclare și iau bani şi pe sticlele respinse, care nu sunt în program. Metoda mai merge până pe 30 iunie
Antena 3
A recunoscut că este din nou singură! Motivul pentru care vedeta noastră și iubitul ei și-au spus „Adio”. E prima dată când vorbește despre asta
Avantaje
VESTE bună pentru angajați, Vor CREȘTE salariile
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Știrile Antena Stars. Viorel Lis se confruntă cu noi probleme de sănătate! Oana Lis este disperată: ”Mi-a părut foarte rău” / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Chefi la cuțite, 8 mai 2024. Cătălin Țociu și Iulia Creangă au fost eliminați. Ce reacții au avut Chef Orlando și Chef Sautner
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro