Dulceață de pepene roșu. Ingredientul secret pe care să-l adaugi la final pentru o aromă mult mai intensă

de: Andreea Vînătoru
07 08. 2023

Suntem în plin sezon de vară, iar pepenele se numără printre cele mai răcoritoare fructe, este plin de vitamine, minerale și antioxidanți, dar și cu un aport scăzut de calorii. Pentru a ne bucura și în sezonul rece de acest fruct delicios, astăzi vă arătăm rețeta completă de dulceață de pepene roșu. Se prepară rapid și simplu!

Dulceață de pepene roșu. Se prepară rapid și simplu

Deși v-ați obișnuit cu dulcețurile și gemurile clasice, de prune, gutui sau mere, nu ar strica să încercați și unele mai speciale, cum ar fi dulceața de pepene roșu.

Dulceața de pepene roșu este considerată un adevărat deliciu, însă nu multe gospodine știu cum se prepară. De obicei, dulceața se face din coaja de pepene, dar se poate prepara cu ușurință și din miezul fructului. Textura va fi ca a unui jeleu și o puteți folosi în diverse combinații, pe tot parcursul anului.

Așadar, pentru toate gospodinele care se întrec în prepararea rețetelor de dulcețuri, gemuri și alte conserve, care mai de care mai gustoase, vă prezentăm mai jos rețeta de dulceață de pepene roșu. Este o dulceață naturală de casă, fără conservanți, preparată din miez de pepene roșu. Iată cum se prepară exact și de ce ingrediente aveți nevoie!

Ingrediente pentru dulceață de pepene roșu

  • 600 grame pulpă de pepene roșu
  • 100 ml apă sau sucul de la miezul de pepene
  • 500 gram zahăr
  • 1 plic Gelfix Dr. Oetker.

Mod de preparare:

Pentru această dulceață avem nevoie de un pepene bine copt. Prima dată se curăță de semințe, se taie cuburi partea de lângă coajă, păstrând aproximativ 2 mm din aceasta. Apa sau sucul de miezul de pepene, împreună cu zahărul, se pun la fiert într-o oală. Când amestecul a dat în clocot, se adaugă cuburile de pepene și se fierb toate, timp de 2-3 minute.

Apoi, plicul de Gelfix se amestecă cu 2 linguri de zahăr și se adaugă în oala de pe foc. Compoziția se lasă la fiert timp de aproximativ 2 minute.

Se înlătură spuma formată dacă e nevoie, după care se iau borcanele pregătite și sterilizate în prealabil și se umplu cu dulceața obținută. Se închid cu capace cu filet, se răstoarnă şi se lasă să stea sprijinite pe capac circa 5 minute.

Citește și: De ce mulţi români mănâncă pepene cu pâine

Rețetă dulceață din coji de pepene roșu

O altă dulceață gustoasă este și cea din coji de pepene roșu. Iată de ce ingrediente aveți nevoie:

  • 1 kg coajă de pepene roșu decojită
  • 1 kg zahăr tos
  • 1 litru apă
  • zeama de la o lămâie
  • oțet
  • o păstaie de vanilie sau 2 plicuri de zahăr vanilat.

Mod de preparare:

Se taie cojile de pepene și li se îndepărtează partea verde și tare, păstrând doar zona albă și puțin din cea roșie. Se taie cubulețe mărunte sau felii subțiri. Într-un vas se pune apă la fiert și oțetul, 2 litri la 300 de ml oțet, și se scufundă pepenele, după care se dă în clocot.

Cojile de pepene se lasă la fiert la foc mic, circa 1,5 ore, până ce devin sticloase. Apoi se scurg bine și se trec printr-un jet rece de apă. Se presează să iasă surplusul de lichid și se cântăresc pentru a avea aceeași cantitate cu zahărul adăugat, adică 1 kg.

Într-un vas separat se pune apa și zahărul, iar după ce se dizolvă se lasă la fiert până se îngroașă puțin.

Apoi se adaugă cojile de pepene, zeama de la lămâie, vanilia, și se lasă la îngroșat. La final, dulceața se pune în borcane curate, se închid cu capac și se pun la loc răcoros.

Citește și: Secretul banal prin care observi dacă pepenele e copt