Drumul superb din România care este comparat cu Transfăgărășan. Peisajele sunt geniale, te vei îndrăgosti imediat
În urmă cu aproape 9 ani locuitorii zonei ieșeau din izolare. Aici avea să fie construit drumul superb din România care este comparat cu Transfăgărășan. Astăzi acest drum face legătura între două comune, Beliş şi Mărgău. Dar a fost nevoie de multă muncă, proiecte și răbdare, spun oamenii de aici. Azi, turiștii au parte de peisajele superbe. Cu siguranță acă ajungi aici, te vei îndrăgosti imediat!
Determinarea unui edil local de a ieși din izolare
Puțini, poate, sunt cei care știu de drumul superb din România, care leagă astăzi două comunități. Este vorba de două comune, Beliş şi Mărgău. Este, și poate pe bună dreptate, comparat cu spectaculoasa șosea Transfăgărășan și chiar și cu Transalpina.
Proiectul avea să fie finalizat în 2013, în urmă cu 9 ani, datorită încăpățânării unui edil local de a-și scoate comunitatea din izolare. Primarul de aici vroia să modernizeze zona, așa că s-a gândit să demareze un proiect pentru localitățile ascunse în Munții Apuseni.
Așa cum declara la vremea respectivă, proiectul nu a întîmpinat dificultăţi majore. „Dacă ai parte de un constructor serios şi ai parte de un consultant serios, atunci lucrurile sînt uşor de dus la capăt.”, declara primarul din Beliș.
Dar acest proiect nu avea cum să-l ducă la bun sfârșit singur. Așa că a avut nevoie de ajutor, și anume primăria din cealaltă localitate care avea să fie legată de civilizație cu acest drum. „Sigur, este şi aportul Primăriei Mărgău şi este şi meritul lor, în realizarea acestui proiect.”, recunoștea edilul din Beliș.
În Munții Apuseni dai de drumul superb din România. Este comparat cu Transfăgărășan
Viorel Crainic, primarul din comuna Beliș la acel moment, vorbea de o investiție de 7,4 milioane de euro, din care circa 4,2 milioane de euro au fost doar pentru acest drum.
„Proiectul s-a născut în urmă cu vreo patru ani, dintr-o colaborare pe care am propus-o comunei Mărgău, cu un proiect integrat, care să implice cele două comune.
Proiectul avea ca obiective modernizarea acestui drum, alimentarea cu apă a satului Răchiţele, modernizarea şi dotarea Căminului cultural din Mărgău şi înfiinţarea unui centru de zi pentru copii, în Răchiţele. Drumul comunal DC 121 Bălceşti – Dealu Botii – Răchiţele este un drum de 14,2 km lungime, construit pe traseul unui drum de căruţe.
E un drum care trebuia făcut în primul rând pentru locuitorii satului Dealu Botii, care, altfel, nu aveau acces spre centrul de comună decât dacă veneau prin comuna Mărgău, pe traseul Răchiţele – Mărgău – Călata – Călăţele – Beliş, străbătând deci o distanţă de peste 50 de kilometri. Acum, distanţa dintre Dealu Botii şi Beliş se reduce la 15 minute de mers cu maşina, respectiv la 10 km de drum.”, pvoestea în 2013 Viorel Crainic, primarul din Beliș.
Așadar, vorbim despre șoseaua Bălcești-Răchițele din județul Cluj, despre care acum localnicii spun că este drumul superb din România care este comparat cu Transfăgărășan. Drumul se întânde pe 14 kilometri, în inima munților Apuseni. De la inaugurare mulți turiști au trecut pe aici, admirând peisejale de vis, comparând această șosea cu celebrul traseu Transfăgărășan.