Drepturile persoanelor cu handicap. Însoțitorii copiilor ar putea beneficia de transport gratuit

Drepturile persoanelor cu handicap capătă noi valențe. Însoțitorii copiilor cu handicap ar putea beneficia de transport gratuit interurban. Este un proiect de lege care le oferă acestor persoane dreptul de a merge gratis cu orice mijloc de transport în comun, dar cu o condiție pe care o afli în rândurile următoare.

Proiectul de lege prevede modificarea Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Acesta nu este încă în vigoare, se află în dezbatere în Senat. Va trebuie să fie votată de Parlament, să fie apoi promulgat de președinte și publicat în Monitorul Oficial.

Drepturile persoanelor cu handicap: condiții în care însoțitorii acestora vor putea beneficia de grauitate la transportul public

Noua lege ar putea să introducă o nouă categorie de însoțitori pentru persoanele cu handicap, de vreme ce există deja gratuitate reglementată prin lege pentru cei care-i însoțesc pe copiii cu handicap.

Parlamentul vrea ca însoțitorii copiilor cu handicap accentuat și grav să poată beneficia de transportul gratuit cu trenul, cu autobuzele, sau cu navele pentru transport fluvial (așa ceva nu prea avem dacă luăm în considerare transportul interurban, poate cel de agrement, eventual).

Gratuitatea se va acorda, însă, doar în prezența copilului al cărui însoțitor este persoana. Acest lucru înseamnă că însoțitorii vor putea călători în mod gratuit doar dacă vor călători alături de copiii pe care îi însoțesc.

Legea există deja, dar parlamentarii vor mai mult

Ceva este, însă, neclar, deoarece, în prezent, însoțitorii și asistenții personali ai copiilor cu handicap (dar și adulți) beneficiază deja de gratuitate pentru transportul interurban. Deocamdată nu se știe ce anume se dorește, mai exact, de modificat la legea deja existentă.

Informația care apare în plus ar fi că gratuitatea s-ar putea acorda și în cazul transportului cu trenul, de orice, dar în limita costului unui bilet de tren Interregio IR, cu regim de rezervare la clasa a doua),

Dar și în cazul deplasării cu autobuzul, cu navele pentru transport fluvial, iar pe lângă acestea, propunerea legislativă prevede și introducerea gratuității pentru transportul cu avionul.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI