Se împlinesc opt ani de când Elisabeta Polihroniade s-a stins din viață. Regretata „regină a șahului” a cunoscut popularitatea, reușind să practice sportul minții la cote performante. A trăit însă o reală dramă în afara vieții profesionale, pe care a ținut-o mult timp sub lacătul tăcerii.
În șah, nu există reguli care să îți permită să trișezi ca în viață, spunea regretata Elisabeta Polihroniade, cu mult înainte de a se stinge din viață, eveniment ce a avut loc pe 23 ianuarie 2016, după o grea suferință trupească. Șahul are un regulament strict și nobil, spunea ea.
Când joci șah, te așezi la masă în fața adversarului, dai mâna cu el și ești atent la piese. Fiecare piesă are regulile ei. Niciuna nu iese din pătrat, doar pentru că așa vrea. Cea mai puternică piesă este dama, fiind folosită la cele mai diverse mutări, în afară de cea a calului.
Pionul, o piesă comună, este de asemenea interesantă. Are puterea de a se transforma în regină. Jocul trebuie analizat cu rigurozitate, fiindcă odată atinsă o piesă, ești obligat să o muți. Nu ai voie să o retragi, indiferent ce s-ar întâmpla. Sunt regulile stricte ale jocului.
Citește și: Jucătoarele românce de şah care fac furori în America. Sunt talentate şi frumoase, imagini de neratat
Reguli stricte ale căror baze au fost stabilite, inițial, pentru a imita o societate. Doar că, în timp, societatea și-a schimbat forma, iar sub conducerea anumitor lideri, nu a mai reprezentat un mediu organizat, în care fiecare persoană își are rolul său.
„Asta-i diferența: în șah nu se trișează! Învăţatul acelui fiu de sultan de demult a conceput acest joc tocmai ca să fie o lecţie de viaţă, de societate. S-a gândit şi la pionul care, modest, pleacă şi ajunge cea mai importantă piesă”, concluziona Elisabeta Polihroniade.
Citește și: Queen’s Gambit de România: femeia care, în 1982, a devenit mare maestră internaţională
„Regina șahului”, stinsă în viață în urmă cu opt ani de zile, a fost mult apreciată de români, dar nu numai. A fost una dintre cele mai mari șahiste din întreaga lume, mare maestru internaţional şi şi de 7 ori campioană naţională. Profesional vorbind, a pășit din succes în succes.
În ciuda celor trăite în viața profesională, Elisabeta Polihroniade nu a fost împlinită pe plan personal. Dacă ne gândim la declarațiile făcute de aceasta privind marea ei iubire, putem concluziona că românca a fost mereu pasionată de șah. Niciun bărbat nu a iubit mai mult decât șahul.
Totuși, Elisabeta Polihroniade a trăit o reală dramă, despre care nu a vorbit în public. Șahista a fost căsătorită, după cum a recunoscut chiar ea, și a avut un copil. O fiică, pe care, din păcate, a pierdut-o. Nu știm la ce vârstă și din ce cauză, fiindcă detaliile ce au privit-o au fost păstrate mereu sub lacătul tăcerii.