Copii sunt cel mai frumos lucru care ni se poate întâmpla în această viață. Ca părinți ne dorim să fie sănătoși și plini de viață. Din păcate, uneori, adevăratele drame se întâmplă atnci când cei mici sunt bolnavi. Statistica arată că apar din ce în ce mai des cazuri de tumori cerebrale la copii și adolescenți.
Conform unei statistici alarmante, la nivel global sunt aproape 5.000 de copii diagnosticați în fiecare an. Specialiștii spun că datorită localizării lor, unele tumori cerebrale pediatrice și tratamentele necesare pot provoca afectarea semnificativă pe termen lung a funcției intelectuale și neurologice. Unele forme de cancer la creier pot pune viața în pericol, mai spun aceiași specialiști.
Datele clinice și cercetările spun că un copil care se confruntă cu simptome de tumoare cerebrală ar trebui să fie evaluat cu atenție pentru a găsi sursa problemei. Este necesar acest lucru pentru că pe măsură ce tumorile cerebrale se dezvoltă se extind.
Odată extinse tumorile cerebrale provoacă o presiune suplimentară în spațiul închis al creierului. Aceasta se numește presiune intracraniană. Creșterea presiunii intracraniene este cauzată de un țesut suplimentar din creier, precum și de blocarea căilor de curgere a lichidului cefalorahidian.
Din nefericire un astfel de caz, al unui copil cu tumori cerebrale a existat la Iași. Este vorba de o fetiță de numai 12 ani care a fost dusă de urgență la spital, după ce acuza dureri la nivelul craniului. Având dureri, vărsături și presiune la nivelul craniului, medicii de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului de Neurochirurgie Iași i-au făcut investigațiile necesare.
În urma acestora s-a constatat că fetița avea tumori cerebrale rare, cunoscute sub numele de ependimom. După o scurtă peioadă de stabilizare medicii neurochirurgi au reușit să o opereze. Operația a fost un succes, reușind să-i extirpe tumoarea aflată la nivelul creierului.
Medicul neurochirurg Lucian Eva a declarat, ulterior, că operația a fost un succes. Fetița este pentru moment în afara oricărui pericol. Același medic a mai precizat că va exista o perioadă în care vor urmări evoluția pentru stabili dacă mai este nevoie sau nu de o nouă intervenție.
Ependimomul se formează din celulele care fac, susțin, hrănesc și căptușesc ventriculele. Acestea sunt zone deschise ale interiorului creierului prin care curge lichidul cefalorahidian. În majoritatea cazurilor, acestea necesită intervenție chirurgicală plus tratament radiațional. Deocamdată fata este în afara pericolului, dar va trebui să urmeze un tratament de recuperare.