Drama mortului viu: cazul de la Judecătoria Iași care te lasă cu gura căscată

Drama mortului viu: cazul de la Judecătoria Iași care te lasă cu gura căscată

Unul dintre cele mai ciudate cazuri judecate în România post-decembristă s-a finalizat în urmă cu câteva zile la Iași. Un bărbat a eșuat în a contesta validitatea certificatului de deces emis pe numele său.

Totul a plecat de la un set de circumstanțe aparent banale. Un român care locuiește în Muntenegru de jumătate de viață a încercat să-și reînnoiască pașaportul. Când a ajuns la ambasadă pentru inițierea demersurilor, a aflat că a fost declarat mort în urmă cu 17 ani. Exista un certificat de deces emis pe numele său, în lipsă.

În speranța că-i va face viața mai ușoară și pentru că au crezut că lucrurile se vor rezolva simplu, Direcția Locală de Evidență a Populației a cerut în instanță anularea certificatului de deces. Documentul a fost emis de judecătoria Iași și tot acolo s-a încercat anularea sa. Din păcate, pentru bărbatul viu, în acte, va rămâne în continuare mort, după ce magistrații i-au refuzat cererea.

certificat-de-deces

Situația bărbatului care a fost declarat mort acum 17 ani, deși este viu, a ieșit la iveală când bărbatul s-a dus la Ambasada României din Podgorița și a cerut eliberarea unui nou pașaport, pentru că documentul pe care îl avea expirase. Atunci a aflat că apărea în baza de date ca fiind decedat, iar un certificat de deces a fost emis pe numele său de către Judecătoria Iași.

Ca o scurtă istorie, bărbatul a fost declarat decedat în 2003 la solicitarea fiului său, după ce acesta a plecat la muncă în Iugoslavia în anii ’90 și nu a mai dat niciun semn de viață familiei.

„Prin cererea formulată, reclamanta solicită anularea actului de deces privind pe pârât, motivat de faptul că acesta este în viață”, se arată în motivarea instanței. Instituția arată în plângerea făcută că „a fost identificat actul de deces (…) privind pe pârât, decedat la data de 31.12.1999 în Iugoslavia, actul de deces fiind întocmit în baza sentinței civile (…) a Judecătoriei Iași prin care a fost declarată moartea pârâtului, la cererea fiului acestuia”.

În final, singura soluție este ca omul în viață să vină din Muntenegru pentru a-și contesta în persoană certificatul de deces. Din păcate, s-ar putea să-i fie imposibil să părăsească țara în care se află din cauza lipsei unui document de identitate valabil.

„În ianuarie a venit motivarea în care se explică că noi, ca Direcție nu suntem în măsură sa inițiem această anulare și trebuie să se prezinte persoana în cauză. Scrie că ne respinge acțiunea și invocă un articol în care se spune că pentru anularea unei astfel de decizii solicitarea trebuie făcută de persoana direct implicată, nu altcineva. Bărbatul este în Muntenegru, noi am anunțat Ambasada, nu am intrat în contact cu el, am transmis că vrem să îl sprijinim pentru a întreprinde demersurile legale și a iniția corect această acțiune”, a declarat pentru Mediafax Marius Bodoga, directorul Direcției Locale de Evidență a Populației Iași.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI