Drama elevilor din mediul rural, care fac sacrificii uriașe pentru a putea învăța: „Am un vis să ajung şi eu cineva în viaţă, dar îmi este greu tare”

Drama elevilor din mediul rural, care fac sacrificii uriașe pentru a putea învăța: „Am un vis să ajung şi eu cineva în viaţă, dar îmi este greu tare”
Drama elevilor din mediul rural care nu pot ajunge la școală

Sute de copii de la țară ajung greu la școală. O mare parte din ei vor să abandoneze studiile și să plece la muncă în străinătate. Principalul motiv este lipsa banilor. De asemenea, statul român nu le mai decontează naveta, iar ei nu-și permit să plătească biletele de autobuz din banii proprii.

Elevii din mediul rural ajung greu la școală

În județul Botoșani există peste o mie de elevi care fac naveta. La Liceul „Alexandru Vlahuță” din Șendriceni sunt peste 800 de navetiști. Dintre aceștia, cel puțin jumătate vin de la distanțe de peste 20 de kilometri. Toți sunt de la țară și își doresc să-și facă un rost în viață, însă lipsa banilor reprezintă un dezavantaj.

Cu ajutorul microbuzelor vin din toate colțurile județului la liceu. Situația s-a înrăutățit pentru elevi în momentul în care statul român nu a mai decontat naveta acestora. Practic, sunt obligați să vină la școală pe banii părinților. Situația este gravă deoarece majoritatea părinților din mediul rural nu își permit să plătească transportul copiilor până la liceu.

Pentru un singur elev, costul total poate ajunge până la 600 – 800 de lei lunar doar pe naveta. Deja zeci de elevi au renunțat la școală pentru că nu își mai permit să plătească transportul. Mulți dintre ei au ales să plece la muncă în străinătate.

Mulți elevi au renunțat pentru că nu aveau venituri

Andreea este din satul Grivița și este elevă în clasa a X-a la Liceul din Șendriceni. În fiecare zi trebuie să parcurgă 40 de km dus și întors pentru a putea studia. Distanța și trezit de dimineață nu erau o problemă, atât timp cât transportul era gratuit.

După ce naveta nu s-a mai decontat, Andreei îi este mult mai greu să ajungă la școală. Visul ei este să aibă o meserie și să-și facă un rost în viață, însă îi este din ce în ce mai greu datorită condițiilor și situației financiare.

„Am vrut să renunţ, dar eu am un vis să ajung şi eu cineva în viaţă. Fiecare are nevoie de un job, să pot trăi din ceva. Vin din Cordăreni, satul Griviţa. Cu autocarul nu-mi permit, vin cu un microbuz. Părinţii mei nu lucrează, doar din alocaţia mea mă întreţin. Avem nevoie de educaţie şi vreau să merg la şcoală.  Dar aşa îmi este greu tare”, spune adolescenta.

Directorului liceului spune că este foarte greu pentru elevi să ajungă la școală. Majoritatea părinților sunt depășiți de situație din punct de vedere financiar. Unii se transferă la alte școli ai apropiate, iar restul abandonează școala și pleacă la muncă în alte țări.

Urmăriți Playtech.ro și pe