Dragoș Pătraru, despre succesul emisiunii Starea nației. Cine îi dă bani anual, ”pentru independența emisiunii și informațiilor noastre!” EXCLUSIV

de: Alexandru Catalan
25 09. 2021

Dragoș Iustinian Pătraru, 43 de ani, este un jurnalist și prezentator TV devenit cunoscut și prin calitatea sa de moderator al late-night show-ului ”Starea Nației”, care se bucură de un real succes. Este o emisiune-pamflet ce ironizează nu doar starea de lucru din țară, ci și pe politicieni, deopotrivă.

Dragoș Pătraru, despre succesul emisiunii Starea nației

El spune că principalul succes al emisiunii pe care o realizează împreună cu mai mulți colaboratori stă în calitatea informației pe care o propune și care are constant un impact deosebit în rândul a mii de români.

”Există, în prezent, peste 5.000 de români care cotizează anual pentru realizarea emisiunii noastre, asigurându-ne astfel un lux cu care puțini dintre colegii noștri se pot lăuda. Și anume independența de a spune lucrurilor pe nume.

Iar asta ne responsabilizează și ne face să ne dorim să fim mereu atenți la ce se întâmplă în jurul nostru!”, a declarat Dragoș Pătraru pentru Playtech.ro.

Mesaje de la ”binevoitori”

În cei nouă ani de când realizează emisiunea, Dragoș Pătraru spune că nu  a fost niciodată direct sunat de vreunul dintre ultimii trei președinți ai țării.

”Așa ceva nu s-a întâmplat deși există, totuși, un fost președinte și anume Traian Băsescu, cu care am dialogat într-una din emisiunile noastre, pe vremea când colaborăm cu televiziunea publică. Dar altfel, nu ne-a sunat niciodată în mod direct vreun președinte să se plângă.

Indirect însă, am primit tot felul de mesaje, de la tot felul de oameni binevoitori care ne sugerau că acolo textul ar trebui schimbat sau că tonul poate ar trebui să fie altul. Niciodată nu am luat în considerare așa ceva”, susține Dragoș Pătraru, care a și fost amenințat cu moartea.

De ce a plecat Dragoș Pătraru de la TVR și Digi

El a mai adăugat că plecările lor celebre în epocă și cu mult tam-tam, de la TVR sau Digi, s-au produs ca urmare a faptului că ”cineva a băgat bățul prin gard”, încercând să-i determine să-și schimbe punctul de vedere.

”Nu același lucru se întâmplă aici, la Prima TV, unde în cei patru ani petrecuți nu ne-a sunat nimeni să ne întrebe de ce am preferat să spunem lucrurile așa și nu altminteri. Și atunci nu are niciun rost să pleci, așa cum am făcut în cu totul alte circumstanțe”.

Dragoș Pătraru a debutat în anul 1996

”Am început jurnalismul în 1996, într-o vreme în care nu exista internet și ca atare, nici blog sau alt canal de comunicare online. Atunci, dacă scriai un articol, controversat să zicem, și nu ți se publica nu aveai alternativă. Poate doar să strigi ca prostul pe străzi despre nedreptatea ce ți se făcuse”, rememorează el starea de lucruri din primii ani ai tranziției politice și economice ai unei Românii ce încă încerca să schimbe metehnele regimului comunist.

La ce a dus democratizarea informației

Pătraru nu pare a regreta vremurile sale de debut într-ale jurnalismului, dar recunoaște că așa numita democratizare a informației a adus și părți bune, dar și unele rele.

”Democratizarea informației a adus, printre altele, la contestarea poziției de ”gatekeeper” a presei, ceea ce în cele din urmă a condus și la opusul acesteia, adică la dezinformare.

Eu și colegii mei credem în puterea presei de a oferi informații cu caracter responsabil, în puterea ei de a educa publicul, de a te provoca să gândești cu mintea ta!”, a conchis Dragoș Pătraru, care a fost înlocuit temporar de la Starea nației.