Dragobete 2024, tradiții și superstiții. Ce să faci în această zi

de: Anca Lupescu
23 02. 2024

Dragobete 2024. Cu fiecare an ce trece, tradițiile și superstițiile legate de Dragobete, sărbătoarea românească a dragostei, continuă să fascineze și să aducă în prim-plan o bucurie autentică și o zi dedicată iubirii. Sărbătoarea este încărcată de simbolism și credințe vechi transmise din generație în generație.

Originea și semnificația sărbătorii

Dragobetele este o sărbătoare veche, cu rădăcini adânci în cultura și tradiția românească. Celebrată pe 24 februarie, Dragobetele marchează începutul primăverii și este asociat cu dragostea, fertilitatea și bucuria. Numele sărbătorii provine de la Dragobete, zeul iubirii în mitologia tracă și getică.

Vezi și: Iluzia optică perfectă pentru Dragobete. Găseşte prăjiturica din imaginea cu ursuleţi şi inimioare!

În timpurile străvechi, Dragobetele era privit ca o zi deosebit de favorabilă pentru îndrăgostiți. Se credea că fetele care se plimbau prin pădure și culegeau flori în această zi aveau șanse mai mari să fie cucerite de bărbații doritori de iubire. De asemenea, se spune că orice dragoste dezvăluită în ziua de Dragobete avea șanse să dureze și să fie norocoasă.

În inima tradițiilor românești, Dragobetele strălucește ca o sărbătoare a iubirii și a începutului primăverii. În 2024, această sărbătoare aduce în prim-plan povestea veche a lui Dragobete și obiceiurile care continuă să aducă farmec în viețile oamenilor.

Dragobete 2024, tradiții și superstiții

Conform legendei, Dragobetele era fiul Dochiei și zeul dragostei și al bucuriei în mitologia tracă și getică. Cunoscut și sub numele de Cap de Primăvară sau Cap de Vară, el era perceput ca un tânăr fermecător, identificat adesea cu Cupidonul din mitologia romană și cu Eros din mitologia greacă. 

Vezi  și: Iluzia optică ce-ți va dezvălui personalitatea. Cât de inteligent ești din punct de vedere emoțional

Dragobetele era adesea asociat și cu imaginea unui fecior frumos și iubăreț, poreclit Navalnicul, care făcea inimile tinere să tresalte de dorință. Povestea spune că el era zeul care oficia nunțile tuturor animalelor la începutul primăverii.

În tradiția românească, Dragobetele este ziua în care fetele și băieții se întâlnesc pentru a-și declara dragostea și pentru a-și consolida legăturile. 

În acest sens, se practică obiceiuri vechi, cum ar fi culesul primelor flori ale primăverii – ghiocelul și brândușa – pentru a simboliza începutul unei noi iubiri sau purificarea acesteia. 

De asemenea, se spune că vremea din ziua de Dragobete oferă indicii despre felul în care va decurge anul, fiind considerată favorabilă dacă este însorită și nefavorabilă în cazul ploii sau ceții.

În folclorul românesc, Dragobetele este însoțit de numeroase superstiții și credințe. Se spune că cei care participă ritualuri în această zi sunt feriți de boli și că gospodăriile vor fi bogate și prospere. 

Vezi și: Cristi Borcea a impresionat-o pe Valentina Pelinel. Ce surpriză i-a făcut chiar azi

Dragobetele continuă să fie sărbătorit cu entuziasm, mai ales în mediile rurale, unde se păstrează vie legenda lui Dragobete și tradițiile care încântă și astăzi.

Tradiții și obiceiuri

În prezent, Dragobetele este sărbătorit cu entuziasm în toată țara, iar tradițiile asociate cu această zi aduc un farmec aparte fiecărui colț de Românie.

Una dintre cele mai răspândite tradiții este cea a sărutului în ziua de Dragobete. Se spune că cei care se sărută în această zi vor avea o relație fericită și împlinită în viitor. De asemenea, se practică obiceiul de a oferi cadouri persoanei iubite sau de a organiza întâlniri romantice.

Vezi și: Dragobete: tradiții și superstiții. Cu cine e bine să te întâlnești în această zi, de fapt

Un alt obicei tradițional este legat de purtarea mărțișoarelor. Aceste mici suveniruri, alcătuite dintr-un șnur alb-roșu și diverse simboluri, sunt oferite celor dragi ca un gest de apreciere și noroc pentru începutul noului an.

În unele zone, se mai practică și ritualuri mai vechi, cum ar fi dansurile și cântecele tradiționale dedicate iubirii și primăverii sau procesiunile prin sate.

Dragobetele este însoțit de numeroase superstiții și credințe populare care își găsesc locul în inimile și tradițiile românilor. Unul dintre acestea este legat de vremea din ziua de Dragobete: se spune că dacă este soare, va fi un an bogat și fericit, iar dacă plouă sau este ceață, anul va fi unul mai puțin favorabil.

De asemenea, se crede că Dragobetele este o zi potrivită pentru a face diverse farmece și descântece pentru atragerea dragostei sau pentru a asigura fertilitatea și prosperitatea gospodăriei.

În concluzie, Dragobetele rămâne una dintre cele mai iubite și romantice sărbători din calendarul românesc, reușind să păstreze vii tradițiile și superstițiile din vremuri străvechi și să aducă bucurie și dragoste în inimile oamenilor în fiecare an. Astfel, în 2024, sărbătorim Dragobetele cu aceeași pasiune și entuziasm, aducându-ne aminte de valoarea iubirii și a tradițiilor noastre străvechi.

În timpuri vechi, și în unele zone chiar și în prezent, Dragobetele aduna tinerii îmbrăcați în straie frumoase și cuviincioase în păduri, unde începea o tradiție încărcată de farmec și romantism: culesul celor dintâi flori ale primăverii. Înconjurați de natura înverzită și de aromele proaspete ale florilor, tinerii se bucurau de voie bună și cântece, angrenându-se într-un joc denumit „zburătorit”.

Vezi și: Ritual magic de Dragobete. Ce trebuie să faci în seara asta, de fapt, pentru a-ți afla ursitul

Pe măsură ce soarele urca, fetele porneau într-o fugă veselă către sat, iar băieții le urmăreau îndeaproape, încercând să le prindă pentru a le oferi un sărut. 

Acest sărut nu era doar un gest de afecțiune, ci era considerat echivalentul unei logodne și al începutului unei iubiri adevărate între cei doi tineri. Spre seară, logodna lor era anunțată cu bucurie în comunitatea satului și în familiile lor.

Superstiții de Dragobete

În vremuri de demult, exista obiceiul ca fetele tinere necăsătorite să strângă zăpada rămasă pe alocuri, cunoscută sub numele de „zăpada zânelor”. 

Această zăpadă, considerată a fi rezultatul surâsului zânelor, era înzestrată cu proprietăți magice în iubire și în ritualurile de înfrumusețare. Fetele își clăteau chipul cu apa rezultată din topirea acestei zăpezi pentru a căpăta frumusețea și farmecul zânelor.

În această zi, conform tradiției, fetele trebuie să se întâlnească cu băieți pentru a avea parte de iubire pe tot parcursul anului. Se spunea că fetele care ating un bărbat dintr-un sat învecinat vor fi drăgăstoase pe tot parcursul anului.

Este obligatoriu ca în această zi bărbații să se poarte cu blândețe și respect față de femei. Conform tradiției, cei care se angajează în certuri sau conflicte își atrag ghinionul pentru primăvara ce urmează și pentru întregul an. 

Vezi și: 24 februarie: De ce se numește Dragobete și ce înseamnă această sărbătoare. Tradiții și superstiții

Pentru ca iubirea să rămână vie de-a lungul întregului an, tinerii care formează un cuplu trebuie să se sărute în această zi.

Lucrările câmpului, țesutul, cusutul și alte treburi grele ale gospodăriei sunt interzise în această zi, în schimb, curățenia este încurajată, fiind considerată aducătoare de spor și prospețime.

Se spune că în ziua de Dragobete nu este permis să plângi, deoarece lacrimile ar putea atrage necazurile și supărările în lunile care urmează.

În unele zone ale țării, ajunul Dragobetelor este privit cu aceeași importanță simbolică ca și noaptea de Bobotează. Fetele tinere își pun busuioc sfințit sub pernă, având credința că Dragobetele le va ajuta să găsească iubirea adevărată.