Liviu Dragnea, șeful PSD, și Călin Popescu Tăriceanu, șeful ALDE, conduc Parlamentul ca președinți ai Camerei Deputaților, respectiv Senatului. Cei doi își pregătesc, totodată, un viitor călduros.
Dragnea și Tăriceanu au depus o inițiativa legislativă pentru desecretizarea protocoalelor încheiate între SRI și DNA. Odată cu acest pas, persoanele care se consideră prejudiciate ar putea să ceară revizuire de sentințe, anulare de probe și despăgubiri.
Atât Dragnea, cât și Tăriceanu ar beneficia direct de acest lucru. Liviu Dragnea ar putea cere revizuirea condamnării în dosarul „Referendumului” și ar afecta și desfășurarea procesului în cazul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman. Acesta e ultimul proces pierdut de Dragnea, unde a primit o condamnare la trei ani și șase luni cu executare.
Inițiativa lui Dragnea și Tăriceanu ar avea repercusiuni în sute de dosare de corupție soluționate cu sentințe definitive. Ar putea fi cerută revizuirea. Desigur, cei doi președinți ai Parlamentului vor adoptare în procedură de urgență.
Dragnea și Tăriceanu, căora li s-a alăturat deputatul PSD Mircea Drăghici, vor declasificarea hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Țării nr. 17/2005. Aceasta privește combaterea corupției, fraudei și salarii banilor, precum și a tuturor documentelor care conțîn informații clasificate în baza acesteia.
Propunerea legislativă mai prevede ca persoanele care se consideră vătămate într-un drept ori într-un interes legitim de efectele produse de documentele declasficare au posibilitatea, în termen de șase luni de la intrarea în vigoare a legii, să se adreseze instanțelor, cu acțiuni de revizuire, pretenții, răspundere civilă delictuală, pentru constatarea încălcării drepturilor și libertăților fundamentale și repararea prejudiciului suferit, informează Ziare.com.
În expunerea de motive, cei doi spun că există „o probemă socială” în ce privește „legalitatea încheierii unor protocoale secrete de către Serviciul Român de Informații cu Direcția Națională Anticorupție, precum și cu alte structuri ale sistemului judiciar”. E aproximativ același discurs pe care cei doi l-au avut până acum.
Dragnea și Tăriceanu insistă că protocoalele au dus la grave abuzuri și la încălcarea unor drepturi constituționale ale persoanelor aflate în urmărire penală sau inculpate în procese penale. „Nu puțini cetățeni au fost condamnați penal în baza unor probe culese și administrate potrivit acestor protocoale secrete. Neavând acces la materialul probator adunat de procuror prin înregistrările secrete efectuate ilegal de organele de cercetare penală speciale (aparțînând SRI), persoanele inculpate nu s-au putut apară în față judecătorilor și nu au avut parte de un proces echitabil”, susțin aceștia.
Senatorul PNL Cătălin Toma a semnalat problema pe Facebook. Acesta a spus că, dacă propunerea devine lege, România va fi țară în care cei care au jefuit-o devin victime și primesc despăgubiri. „Unii spun că referendumul reprezintă o perdea de fum. Poate că nu, dar în febra ce a cuprins societatea pe acest subiect, Dragnea, în calitate de inițiator, pune pe masă parlamentarilor la Senat o propunere legislativă (L568/2018) privind declasificarea documentelor în regim de urgență”.