Cum vrea Toader să-i recompenseze pe deținuții închiși în condiții improprii

Cum vrea Toader să-i recompenseze pe deținuții închiși în condiții improprii

Tudorel Toader pregătește în această perioadă un act normativ prin care să arunce cu bani în deținuții care au reclamat că au stat închiși în condiții dure.

Ministrul Justiției susține că vor primi compensații financiare toți cei care au fost încarcerați în condiții necorespunzătoare și au reclamat acest lucru la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Deocamdată, Tudorel Toader nu a calculat impactul financiar al unei astfel de legi.

„Există o regulă generală care spune că orice act normativ care se adoptă trebuie să prevadă şi impactul financiar. Deci va trebui să vedem câţi deţinuţi au stat în condiţii necorepunzătoare, care este impactul finanicar, va trebui să stabilim o sumă care să fie considerată de către CEDO un remediu efectiv, va trebui să ne raportăm la ce au stabilit şi alte state care au avut problemă similară şi am vorbit despre Italia care a dat 8 euro pe zi, Ungaria care a dat 5 euro pe zi. Nu înseamnă că vom merge automat pe modelul Italiei sau modelul Ungariei, dar trebuie o sumă rezonabilă care să constituie un remediu, repet, efectiv. Dacă suma va fi mare, ne putem gândi şi la o eşalonare de plată a acesteia”.
Tudorel Toader, ministrul Justiției

Tudorel Toader a făcut aceste declarații la prezentarea bilanţului Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Invocând lipsa de date, ministrul a spus că nu știe în acest moment care va fi suma pe care o vor primi deținuții care s-au adresat CEDO. Dar specialiștii din minister lucrează la asta.

„Eu le-am dat în lucru la Direcţia de elaborare de la Ministerul Justiţiei, ieri mi-au prezentat proiectul de lege, îl voi citi, voi vedea în ce măsură se răspunde coordonatelor CEDO, îl voi definitiva şi voi merge personal la Grefa CEDO să facem o discuţie prealabilă ca să fim pe linia corectă. Dacă unii au stat deţinuţi în condiţii necorespunzătoare, dar au trecut cele 6 luni în care te poţi plânge la CEDO şi nu s-au plâns, nu ai temei să-i despăgubeşti. Deci te referi numai la cei care au acţiune pe rolul CEDO”.
Tudorel Toader, ministrul Justiției