Dragnea mai bagă o fisă: cum vrea să scape de o sentință definitivă
Liviu Dragnea a fost condamnat, în primă instanță, la trei ani și jumătate în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman, iar acum caută să scape.
Avocații liderului PSD s-au gândit că pot profita de decizia CCR privind completurile constituite nelegal și au cerut rejudecarea dosarului lui Liviu Dragnea. Avocatul fostei directoare de la Protecția Copilului Teleorman, și ea inculpată în dosar, a scris pe Facebook motivele invocate în cererea privind rejudecarea dosarului.
În opinia lui, completul de trei judecători, care s-a pronunțat în primă instanță și în cazul lui Dragnea, nu a fost constituit legal.
„Trebuie spus că în calitate de avocat am invocat această nulitate absolută în dosarul din apel, pentru clienta mea nu pentru altcineva, şi că am deplină încredere în modul de soluţionare a ei de către completul de judecată investit. Dacă se va admite acest motiv de apel, soluţia legală este trimiterea cauzei spre rejudecare în fond la un complet de 3 judecători specializat pe judecarea cauzelor de corupţie, legal înfiinţat. Nu ascult încă la zvonurile care spun că la nivelul ICCJ s-a conştientizat de ceva vreme această vulnerabilitate majoră – dată de încălcarea flagrantă de către conducerea administrativă, din nou, a legii de organizare, aşa cum a fost şi cu completele de 5 – şi s-a decis acoperirea ei prin deciziile ce vor fi luate. Chiar cred că judecătorii supremi nu iau decizii în funcţie de agenda publică ori calendarul alegerilor. Dacă sunt prea naiv vom vedea”.
Avocatul Adrian Toni Neacşu
O cerere similară ar fi fost depusă la ICCJ și de apărătorii liderului PSD. Demersul a avut loc luni când la audieri ar fi trebuit să fie prezent și Liviu Dragnea. Acesta, însă, e internat în spital. Nici fosta șefă a DGASPC Teleorman nu a fost prezentă, ea acuzând, de asemenea, probleme de sănătate.
Cum speră Dragnea că va amâna decizia definitivă
După termenul de luni, magistrații ÎCCJ au stabilit ca Liviu Dragnea să fie audiat în dosarul privind angajările fictive de la DGASPC Teleorman pe data de 15 aprilie. Până atunci, avocații săi mizează pe faptul că ar putea obține rejudecarea procesului, ceea ce ar presupune, de fapt, anularea primei decizii, adică anularea sentinței de trei și jumătate de închisoare cu executare primite de liderul PSD. Asta înseamnă că procesul se reia de la zero, așa cum a obținut Alina Bica în dosarul ei.
G4Media arată, însă, că strategia avocaților lui Dragnea s-ar putea dovedi greșită. Asta pentru că se invocă o decizie a Înaltei Curţi ulterioară deciziei de condamnare din iunie.
În primă instanță, Dragnea a fost găsit vinovat pentru instigare la abuz în serviciu. E dosarul privind angajările fictive de la Protecția Copilului Teleorman, cu cele două angajate care primeau salariu de la instituție, dar, în realitate, munceau pentru organizația județeană a PSD.