Dragnea și ai lui au trecut legea aurului: ce se întâmplă cu rezerva din străinătate

Dragnea și ai lui au trecut legea aurului: ce se întâmplă cu rezerva din străinătate
Senatul a votat proiectul PSD care prevede repatrierea rezervei de aur

Proiectul PSD care prevede repatrierea rezervei naționale de aur a fost votat de Senat, luni, cu 59 de voturi pentru, 28 contra și 16 abțineri. Proiectul a fost inițiat de liderul PSD, Liviu Dragnea și de Șerban Nicolaevși prevede repatrierea a 91,5% din rezerva de aur a țării (peste 55 de tone de aur).

103 senatori s-au prezentat luni, 1 aprilie, la votul pentru propunerea legislativă care prevede aducerea în România a 91,5% din rezerva de aur pe care România o depozitează în străinătate. După votul din Senat, care a fost unul favorabil, propunerea va merge pe masa deputaților, care este for decizional în acest caz.

Pe marginea subiectului s-au purtat dezbateri ample, mai ales după ce opoziția s-a arătat împotriva proiectului. Cei din PSD susțin însă că decizia de a repatria rezerva de aur a țării este una corectă, având în vedere că se află în Banca Angliei de 10 ani și România nu primește dobândă, ci plătește chirie pentru depozitare.

Ce se întâmplă cu rezerva de aur a României

Rezerva de aur a României este în prezent de 104 tone. Aproape 60% din această cantitate este depozitată în Marea Britanie. Dacă legea care prevede repatrierea va fi adoptată și în Camera Deputaților și promulgată de președinlețe țării, atunci peste 55 de tone din rezerva de aur ar urma să fie aduse în țară.

„Am fost acuzat că de ce ţin rezervele în străinătătate. De parcă le ţin eu, parcă sunt ale mele. Unde vreţi nene să le ţinem? Sunt rezerve internaţionale, credeţi că euro şi dolarii stau în beci la Banca Naţională? Stau în conturi”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la finalul lunii februarie, în momentul în care a fost întrebat de ce ține România aurul în afara țării.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI