Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, a anunțat, recent, că Europa se pregătește să facă față unui nou val al pandemiei. Medicul a explicat, de asemenea, care este situația în România, în acest moment, și ce se preconizează pentru următoarea perioadă. Potrivit specialistului, cetățenii nu trebuie să renunțe la respectarea măsurilor de protecție și nici la vaccinarea anti-Covid-19.
România se află într-o perioadă de relaxare totală, asta după ce Guvernul a renunțat la starea de alertă, iar toate restricțiile existente în timpul pandemiei au fost eliminate. În ciuda faptului că, după doi ani de pandemie, românii și-au văzut visul cu ochii, putând merge în orice loc fără mască, specialiștii atrag atenția că pandemia nu s-a terminat.
Din contră, un nou val ar fi apărut deja în Occident, astfel că mai multe țări au anunțat că se confruntă cu o creștere a cazurilor, unele dintre acestea reimpunând restricții anti-Covid-19.
Managerul de la „Marius Nasta” a transmis că, deși cazurile sunt în scădere, există în continuare persoane care dezvoltă forme grave ale infecției cu Covid-19, necesitând îngrijiri de specialitate sau chiar internare în ATI. Aceasta și-a exprimat optimismul cu privire la o situație în care infectarea cu Covid-19 să nu reprezinte un pericol pentru nimeni, însă acel moment nu a sosit.
„În ultima săptămână lucrurile au stagnat, nu suntem într-o zonă care să ne îngrijoreze, dar în continuare vin pacienți care se internează, în continuare avem situații în care formele sunt severe și sperăm totuși ca valul acesta să ajungă într-un timp care să ne ajungă o zonă de confort. Deocamdată lucrurile nu sunt în acel moment.
Europa de Vest se pregătește pentru intrarea într-un nou val pandemic, pandemia nu s-a încheiat, vom avea cazuri destul de multe și în acest an”, a explicat medicul.
În ciuda riscului la care suntem expuși în orice moment, medicul Beatrice Mahler a explicat că deocamdată nu există motive de îngrijorare. Cu toate acestea, este bine de știut că în România există cazuri cu subvarianta Omicron, BA.2, despre care se spune că este cu 30% mai contagioască decât prima variantă.
Medicul le recomandă cetățenilor să nu renunțe la măsurile de protecție și nici la vaccinare. De asemenea, Beatrice Mahler a anunțat că, în prezent, în România nu circulă noua varianta „Deltacron”, care a fost deja identificată în Franța, Țările de Jos și Danemarca, însă cu o circulație redusă.
„La noi cazurile sunt în scădere și va urma o perioadă liniștită, dar acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să monitorizăm ce se întâmplă și că trebuie să renunțăm la vaccin. Variantă mutantă nu circulă în România. Sunt cazuri de pacienți cu Varianta Omicron 2. Numărul de cazuri nu este la un nivel alarmant”, a declarat Beatrice Mahler la B1 TV.