Anthony Fauci, consilier al Casei Albe pentru criza sanitară, a dezvăluit ultimele informații reieșite în urma analizelor datelor existente în prezent despre infecția cu Covid-19 și a efectelor vaccinului asupra organismului. Potrivit imunologului, vaccinarea cu una (Johnson & Johnson) sau două doze de vaccin rămâne recomandarea oficială a autoritățile, însă diferența de eficiență observată la administrarea dozei a treia de vaccin oferă o perspectivă optimistă asupra combaterii acestei pandemii.
Dr. Anthony Fauci este o personalitate extrem de respectată în SUA, fiind numit consilier în administrațiile Trump și Biden pentru combaterea pandemiei de Covid-19. Doctor și imunolog cu origini italiene, Anthony Fauci, în vârstă de 80 de ani, a oferit informații noi referitoare la eficiența dozei a treia de vaccin împotriva oricărei tulpini de Covid-19, inclusiv Omicron.
Astfel, în cadrul emisiunii „This Week With George Stephanopoulos”, difuzat pe canalul ABC, Anthony Fauci a explicat că, în urma unor analize atente a datelor, s-a constat că vaccinarea cu schema completă inițială rămâne recomandarea de bază a Guvernului, în timp ce administrarea unei a treia doze s-a dovedit că oferă “o îngrijore optimă” împotriva Covid-19.
„Ei bine, cu siguranţă cred, George, că aceasta este îngrijirea optimă. Vreau să spun, oficial, încă sunt două doze de ARNm (Pfizer/BioNTech sau Moderna) şi o injecţie de J&J. Dar cred că dacă te uiţi la date, devine tot mai clar că, dacă vrei să fii protejat în mod optim, chiar ar trebui să primeşti un rapel”, a explicat Fauci, atunci când a fost întrebat “dacă trei doze de vaccin ar putea fi noul standard de îngrijire”.
Acesta a completat declarația făcută cu o informație referitoare la necesitatea repetării anuale a vaccinului. Potrivit expertului, pentru a descoperi acest aspect, este nevoie să treacă mai multe luni până când se va știi dacă în fiecare an, cetățenii trebuie să facă câte două doze de vaccin. Pentru moment, acesta speră că o singură doză de rapel va fi suficientă pentru întărirea imunității, față de cele două doze făcute inițial.
În urmă cu o săptămână, imunologul a transmis primele informații despre tulpina Omicron. Potrivit lui Anthony Fauci, datele referitoare la această nouă variantă nu indică o agresivitate ridicată, simptomele bolii fiind chiar mai blânde decât în cazul variantelor precedente.
„Până acum, cu toate că este mult prea devreme să facem declarații definitive, nu pare să fie un grad mare de severitate, însă trebuie să avem grijă înainte de a face alte afirmații, cum că este mai puțin severă sau că nu cauzează forme grave ale bolii, precum varianta Delta.
Cu toate acestea, până acum semnalele sunt relativ încurajatoare în ceea ce privește dezvoltarea unor forme grave de boală. În mod clar, devine varianta dominantă în Africa de Sud”, a declarat medicul, la CNN.