06 dec. 2021 | 07:40

Dr. Adrian Streinu-Cercel, avertisment crunt privind infectarea cu tulpina Omicron. Ce trebuie să facă obligatoriu toți românii: „Ca să știm despre ce vorbim”

Sănătate
Dr. Adrian Streinu-Cercel, avertisment crunt privind infectarea cu tulpina Omicron. Ce trebuie să facă obligatoriu toți românii:
Adrian Streinu-Cercel, medic infecționist Sursă foto: Inquam Photo/Octav Ganea

Medicul Adrian Streinu-Cercel revine în atenția românilor cu un avertisment privind transmiterea comunitară a tulpinii Omicron. Potrivit specialistului, această nouă variantă riscă să creeze rapid valul cinci al pandemiei, dacă cetățenii nu iau măsuri urgente pentru a împiedica acest lucru.

Semnal de alarmă privind nerespectarea măsurilor de protecție

Medicul Adrian Streinu-Cercel a afirmat recent că un nou val al pandemiei este farte probabil să lovească România, având în vedere nerespectarea măsurilor de siguranță de către români. Din păcate, deputatul PSD susbliniază că oamenii nu poartă corect masca de prtecție, în timp ce rata de vaccinare este mică.

Specialistul a transmis un mesaj potrivit căruia românii se poartă ca și cum și-ar dori să se infecteze cu virusul Sars-CoV-2. Acesta a fost întrebat pe ce se bazează afirmația sa, iar în cele din urmă, dr. Adrian Streinu-Cercel nu s-a sfiit să explice motivele care l-au condus către această concluzie tristă. Mai mult, conform previziunilor sale, noua tulpină riscă să devină dominantă, iar acest lucru poate fi împiedicat doar prin implicarea activă a cetățenilor.

„Atâta timp cât nu se poarta masca aşa cum trebuie să acopere şi nasul şi gura este evident că este o expunere care, în actualul context epidemiologic, poate să ducă la infectarea persoanei respective şi, din păcate, să ajungă şi la spital.

Vedeţi că vine o noua suşă, această nouă tulpină Omicron, care are foarte multe mutații din care 15 sunt la nivelul domeniului de cuplare a receptorului, ceea ce schimbă complet datele problemei din punct de vedere a ratei de transmitere.

Ca să dau un exemplu pe date de la CDC din Africa de Sud din 249 de tulpini care au fost secvențiale, 172 au aparținut Omicron. Deci este clar că această noua variantă tinde să fie dominantă peste tot. Ce ne rămâne de făcut? Păi după doi ani de pandemie știm ce avem de făcut”, a transmis medicul Adrian Streinu-Cercel.

Care sunt cele mai puternice arme împotriva infectării cu Omicorn

Indiferent despre ce tulpină este vorba, dar în special Omicron, măsurile de prevenție sunt aceleași. Pentru a evita infectarea cu o variantă extrem de contagioasă, românii trebuie să aibă în vedere câteva aspect extrem de importante.

În primul rând este vorba despre vaccinarea anti-Covid-19, care ne protejează împotriva dezvoltării unei forme severe a bolii. În al doilea rând, dar la fel de important, este purtarea măștii atât în interior, cât și în exterior.

De asemenea, o veste bună privind identificarea noii tulpini o reprezintă testele de salivă existente în școli, care ar putea depista inclusiv această variantă.

“Primul lucru este să ne vaccinăm. Şi există întrebarea dacă vaccinul acoperă şi această variantă. Tot CDC a venit şi a spus că în momentul de faţă datele preliminare arată că vaccinul ne protejează de cazurile severe şi de decese.

Proporția în care o va face rămâne să fie stabilită în continuare. O altă veste bună este că testele pe care le avem în momentul de faţă în utilizare acoperă şi această variantă a virusului ceea ce este foarte bine că încep școlile. Ce mai avem de făcut? Să purtăm masca şi în interior şi în exterior. Nu cred că trebuie să mai mergem cu măsuri din acelea că dacă sunt 5 oameni în cameră stam fără mască dacă sunt 6 stam cu mască”, a adăugat medicul, subliniind faptul că și o persoană vaccinată, cât și una nevaccinată pot contacta virusul la fel de repede.

Mijlocul de prevenție cunoscut pentru evitarea oricărui virus

Un alt mijloc de prevenție la fel de important ca și cele anterioare este igienizarea mâinilor cu apă și săpun. Potrivit medicului, această armă există de mult timp, folosirea ei fiind extrem de utilă pentru decontaminarea particulelor infectante.

„Trebuie să ne spălăm cu apă şi săpun pentru că ne decontaminează particulele infectante de pe mâini. 94% din toate particulele care conţin acizi nucleici din oceane sunt reprezentate de particule virale. Ca să știm despre ce vorbim. Şi asta a fost cu multe milioane de ani înaintea nostă pe Terra. Deci, știu foarte bine ce au de făcut pe acest pământ”, a mai explicat profesorul Adrian Streinu-Cercel, la Antena 3.