09 dec. 2021 | 16:50

Dr. Adrian Marinescu, cea mai bună veste pentru români în 2022. Ce se întâmplă cu restricțiile

Social
Dr. Adrian Marinescu, cea mai bună veste pentru români în 2022. Ce se întâmplă cu restricțiile
Cum va fi anul 2022? Pandemiile nu mor, ci se estompează

Mai avem câteva zile și ne pregătim să trecem în 2022. Majoritatea dintre noi ne întrebăm cum va fi anul care vine, în contextul pandemiei și al restricțiilor. Analiștii spun că pandemia va dispărea probabil în 2022, dar îmblânzirea coronavirusului ascunde eșecuri în domeniul sănătății publice, în majoritatea statelor, inclusiv în România. Printre cei optimiști se numără și doctorul ADrian Marinescu, în opinia sa 2022 devenind un an mult mai echilibrat.

Cum va fi anul 2022? Pandemiile nu mor, ci se estompează

Asta este ceea ce va face probabil covid-19 în 2022. Este adevărat, vor exista crize locale și sezoniere, în special în țările subvaccinate în mod cronic. Epidemiologii vor trebui, de asemenea, să fie atenți la noile variante care ar putea fi capabile să depășească imunitatea oferită de vaccinuri.

Chiar și așa, în următorii ani, pe măsură ce covidul se va acomoda cu soarta sa de boală endemică, precum gripa sau răceala comună, viața în cea mai mare parte a lumii va reveni probabil la normal, cel puțin, la normalitatea post-pandemică.

În spatele acestei perspective se află atât un succes uimitor, cât și un eșec deprimant. Succesul constă în faptul că un număr foarte mare de oameni au fost vaccinați și că, în fiecare stadiu al infecției, de la simptome ușoare până la terapie intensivă, noile medicamente pot reduce acum foarte mult riscul de deces. Este ușor de luat ca atare, dar crearea rapidă și autorizarea atâtor vaccinuri și tratamente pentru o boală nouă reprezintă un triumf științific.

Vaccinul împotriva poliomielitei a avut nevoie de 20 de ani pentru a trece de la testele inițiale la prima sa licență americană. Până la sfârșitul anului 2021, la doar doi ani după ce SARS-COV2 a fost identificat pentru prima dată, lumea producea aproximativ 1,5 miliarde de doze de vaccin covidic în fiecare lună.

Airfinity, o firmă de date în domeniul științelor vieții, preconizează că până la sfârșitul lunii iunie 2022 ar putea fi produse în total 25 de miliarde de doze. În cadrul unui summit din septembrie, președintele Joe Biden a cerut ca 70% din lume să fie complet vaccinată în termen de un an.

Imunitatea a fost dobândită cu un cost teribil

Cu toate acestea, vaccinurile nu oferă o protecție completă, mai ales în rândul persoanelor în vârstă. În acest caz, știința medicală s-a ridicat la înălțimea provocării.

De exemplu, simptomele timpurii pot fi tratate cu molnupiravir, o pastilă antivirală cu administrare de două ori pe zi. În cadrul testelor, a redus la jumătate decesele și internările în spital. Cei grav bolnavi pot primi dexametazonă, un corticosteroid ieftin, care reduce riscul de deces cu 20-30%.

Între acestea se află medicamente precum remdesivir și un cocktail de anticorpi produs de Regeneron. Cu toate acestea, alături de acest succes se află și acest eșec. Un alt motiv pentru care covidul va face mai puțin rău în viitor este faptul că a făcut deja atât de mult în trecut.

Un număr foarte mare de persoane sunt protejate de variantele actuale ale covidului doar pentru că au fost deja infectate. Și mulți alții, în special în țările în curs de dezvoltare, vor rămâne neprotejați de vaccinuri sau medicamente mult timp până în 2022.

Această imunitate a fost dobândită cu un cost teribil. Analiștii au urmărit excesul de decese în timpul pandemiei, mortalitatea peste cea la care te-ai fi așteptat într-un an normal. Estimările din 22 octombrie au fost de 16,5 milioane de decese la nivel mondial, ceea ce a fost de 3,3 ori mai mare decât numărătoarea oficială.

Folosind ipoteze privind ponderea infecțiilor mortale, o estimare foarte aproximativă sugerează că aceste decese sunt rezultatul a 1,5-3,6 miliarde de infecții, de șase până la 15 ori mai multe decât numărul înregistrat.

Dr Adrian Marinescu crede că anul 2022 va fi anul echilibrului

Pandemia nu s-a terminat încă. Dar, până în 2023, nu va mai fi o boală care pune în pericol viața celor mai mulți oameni din țările dezvoltate, sunt de părere cercetătorii. Va reprezenta în continuare un pericol mortal pentru miliarde de oameni din lumea săracă.

Dar același lucru este, din păcate, valabil și pentru multe alte afecțiuni. Covidul va fi pe cale să devină doar o altă boală. În acest context, Dr. Adrian Marinescu este convins că anul 2022 va deveni un an al echilibrului, mai ales în ceea ce privește raportul infectărilor și cel al restricțiilor.

„Eu cred că anul 2022 va fi anul echilibrului, adică vom mai avea infecţii, vor mai fi probleme. Eu cred că lucrurile se vor aşeza la trecerea de la câmpul de luptă la convieţuire. Adică vor fi mai puţine cazuri severe, dar cu condiţia ca oamenii să se ducă la spital, sistemul de Ambulanţă să funcţioneze, pentru că altfel nu rezistăm.

Valul cinci vine şi el, dar eu cred că va fi mai echilibrat, vor fi mai puţine forme severe. (…) Omenirea va fi stresată. În 2022, vom avea mai puţine restricţii şi va fi o treabă care ţine de convieţuire. Dar restricţiile putem să le numim măsuri care previn infectarea”, a spus medicul Adrian Marinescu, director medical Institutul „Matei Balș” din Capitală, joi, la Antena 3.

Parteneri
Se schimbă regulile de călătorie în Marea Britanie. Cum vei intra de anul acesta în Anglia
Redactia.ro
Georgică Cornu o dă în judecată pe Marina Almășan, la început de an! Câți bani îi cere fostei iubite? Fiica afaceristului a dat-o si ea în judecată! Replica furibundă Marinei Almășan!
Click.ro
O femeie, fost ofițer de penitenciar, a fost condamnată la 15 luni de închisoare, după ce a fost filmată făcând sex cu un deținut
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Wow, asta da veste surpriză de început de an! După divorțul răsunător de îndrăgita artistă, acum și-a oficializat relația cu noua iubită! Uluitor cine i-a luat locul cântăreței
Unica.ro
Cel mai mare risc pentru România în 2025. Analiza care schimbă tot
EVZ.ro
Bănel Nicoliță, surprins de ziua lui de naștere! Cine l-a așteptat acasă, la miezul nopții
Spynews
Călin Georgescu, învins. Anunțul la care nu s-ar fi așteptat: Pentru schimbare..
Capital.ro
Cum arată și cât te costă să dormi în casa lui Tudor Chirilă, la Porumbacu de Sus. Imaginile sunt idilice: iubita lui a pus murături pentru turiști, el face tabere de creație, iar copiii se bucură de natură
Avantaje
CUTREMUR în POLITICA din ROMÂNIA! RĂSTURNARE MAJORĂ privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! AU DECIS!
Mediaflux
Marian Drăgulescu se căsătorește! Fostul sportiv a anunțat data la care va avea loc marele eveniment 
Spynews.ro
Motivul pentru care Cuza de la Noaptea Târziu a refuzat să își viziteze părinții timp de 2 ani. Ce s-a întâmplat
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro