O nouă specie de dovleac a apărut în România. Aceasta a fost creată de către specialiştii de la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Legumicultură. Astfel, dovleacul-șarpe ia grădinile românilor cu asalt. Cum arată şi ce gust are noua legumă.
Noul dovleac făcut de către specialiștii Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare pentru Legumicultură din Buzău are formă de şarpe și miros de… pâine caldă.
Acestea sunt doar două dintre calităţile dovleacului-şarpe inventat la Buzău.
De asemenea, dovealcul-şarpe a fost obținut din încrucişarea genetică a unui dovleac chinezesc cu un castravete armenesc. Astfel, noul produs are formă de şarpe şi miros de pâine caldă. În timp, dovleacul-şarpe îşi schimbă culoarea şi prinde un gust asemănător tomatelor.
„Fructul se maturează, iar din verde se transformă în portocaliu şi apoi în roşu grena. Poate fi folosit si ca tomata pentru suc”, a spus Costel Vânătoru, cercetător în cadrul SCDL Buzău.
În Africa, dovleacul-şarpe este cunoscut ca tomata-şarpe, pentru că la maturitate ajunge de are gustul și mirosul unei roşii normale.
De asemenea, noua legumă are multiple întrebuinţări astfel că poate fi folosit în alimentaţie, precum şi ca plantă medicinală. În plus, leguma este valoroasă și datorită compoziţiei sale bogată în sodiu, potasiu şi vitamine.
Antioxidanţii din compoziţia dovleacului-șarpe sunt un complex de elemente nutritive şi enzime specifice.
Acestea au rolul de a reduce efectele toxice ale radicalilor liberi, adică de a neutraliza moleculele de oxigen instabile, ajutând organismul să nu-şi distrugă propriile celule.
Radicalii liberi, în cazul în care nu sunt ţinuţi sub control de antioxidanţi, afectează sistemul imunitar şi pot duce la boli de inimă, pulmonare, mentale, degenerative, cancer şi îmbătrânirea prematură a organismului.
În plus, dovleacul-șarpe mai poate fi folosit și ca plantă ormanentală datorită florilor care au un aspect foarte plăcut şi sunt și foarte frumos mirositoare.
„Striaţiile şi aspectul uşor spiralat îi conferă denumirea de dovlecel-şarpe iar la noi se comportă foarte bine în cultură. De asemenea, forma de liană îi dă un aspect luxuriant şi de aceea poate fi folosit şi pentru pergole, dar şi pentru consum“, arată Camelia Bratu, cercetător la Staţiunea de Cercetare pentru Legumicultură Buzău.
Dovleacul-șarpe s-a aflat în anul 2022 în ultimul an de testare, iar în scurt timp va fi omologat şi brevetat. După, va fi putea fi cultivat de orice gospodar.